Biologi

Kost og kolesterol

13. september 2021 af Annemariehansen - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave en aflevering om kost og kolesterol. 

Nogle der kan hjælpe med dette spørgsmål: 

Hvilke organiske stoffer får man tilført i stor mængde, når man spiser henholdsvis kartofler og kød, og hvilke hovedfunktioner har de nævnte stoffer i organismen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2021 af Viderekem (Slettet)

Kolesterol er et livsnødvendigt fedtstof, som findes i cellemembranerne i alle typer væv hos mennesker og dyr. 

Kolesterol findes i fødevarer som kød, æg, fisk og fede mælkeprodukter. Kroppen bruger kolesterolet til opbygning af cellevægge, binyrebarkhormoner, galdesyrer, kønshormoner, vitamin A og -D3. Kolesteroltallet er som hovedregel genetisk bestemt, men det kan også, til en vis grad, påvirkes af vores livsstil, altså i form af vores kost og motionsvaner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2021 af DrNielsen

Det er lidt en modificeret sandhed at kolesteroltallet hovedsagligt bestemmes af vores genetiske arv. Det er rigtigt at familiær hyperkolesterolæmi(for meget kolesterol i blodet i familien) har en ret klar arvegang. Faktisk er flere gener associeret med tilstanden. De seneste års forskning har antydet at arveligt betinget forhøjet kolesterol er mere forekommende end man tidligere har troet.

Men at sige at kolesterolkoncentrationen hovedsagligt er genetisk bestemt synes jeg er noget misvisende. Det er en ret kompleks kaskade af intracellulære hændelser der hæver og sænker koncentrationen. Og den kan altså påvirkes på mange måder. Inden medicinering vil man som oftest forsøge at behandle tallet med livsstilsinterventioner - altså kost og motion. Og det er fordi netop disse to parametre bestemt ikke er ubetydelige i hele snakken om kolesteroltallet.

Kød har et stort proteinindhold.

Kartofler indeholder meget kulhydrat.

Hvordan tænker du protein og kulhydrat virker i kroppen?


Skriv et svar til: Kost og kolesterol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.