Matematik
hjælp til ligning opgave
a) skal jeg bare løse ligningen for x når k=1? altså virkelig bare solve?
b) den er jeg dælme i tvivl om :(

Svar #1
20. september 2021 af janhaa
a)
k=1
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sqrt%281-x%5E2%29+%3Dx*tan%28x%29
k= 1/4
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sqrt%28%281%2F4%29%5E2-x%5E2%29+%3Dx*tan%28x%29
Svar #2
20. september 2021 af janhaa
b)
k = 10
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+sqrt%2810-x%5E2%29+-x*tan%28x%29+%3D+0+from+0+to+100
k = 100
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+sqrt%28100-x%5E2%29+-x*tan%28x%29+%3D+0+from+0+to+100
Svar #3
20. september 2021 af janhaa
b)
k = 1000
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+sqrt%281000-x%5E2%29+-x*tan%28x%29+%3D+0+from+0+to+100
k = 10000
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+sqrt%2810000-x%5E2%29+-x*tan%28x%29+%3D+0+from+0+to+100
Svar #6
20. september 2021 af Anders521
#5 A close cousin to the Newton method is the Secant method. At least here one doesn't require the derivative of a function.
Svar #7
20. september 2021 af janhaa
#5 But I would like to show it with Mathematics and not graph
https://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_method
Newton's method is calculus math
Svar #8
20. september 2021 af janhaa
#6#5 A close cousin to the Newton method is the Secant method. At least here one doesn't require the derivative of a function.
true
Svar #9
21. september 2021 af KaspermedK
I mean.. Show question b with mathematics.. I cannot se how I should use thsee links for question b.
Svar #10
21. september 2021 af Anders521
#9
Perhaps for the argument one can use the fact that f(x) :=sqrt( k - x2) is a continuous function whereas g(x) := x·tan(x) is not, but rather a periodic discontinuous function. So as k increases in size the domain and codomain of f increases causing its graph to intersect with the graph of g many times over... Just a thought.
Svar #11
21. september 2021 af oppenede
Da x > 0 kan ligningen ved division med x omskrives til:
tan(x) - √(k/x2 - 1) = 0
tan(x) er voksende fra -∞ til ∞ på hvert af intervallerne (π/2, 3π/2), (3π/2, 5π/2), osv.
Da -√(k/x2 - 1) er begrænset på hvert interval vil summen også antage hele i hvert interval.
Der er en løsning i hvert interval jf. mellemværdisætningen.
Skriv et svar til: hjælp til ligning opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
