Fysik

Spændingsfald i parallelkobling

26. september 2021 af geba - Niveau: A-niveau

Opgave beskrivelse:

Resistansen af to resistorer R1 og R2 er henholdsvis 2,50 Ω og 10,0 Ω. Hvis effekten i én af de to resistorer overstiger 40 W, brænder den over. Resistorerne er først parallelkoblede

a) Hvor stor er det maksimale spændingsfald fra A til B, hvis man vil være sikker på, at ingen af resistorerne brænder over? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& U=\left \{ \left (\left ( 40\;W \right )\cdot \left ( 2.50\;\Omega \right ) \right )^{0.5}, \left (\left ( 40\_W \right )\cdot \left ( 10.0\;\Omega \right ) \right )^{0.5}\right \}=\left \{ 10\;V,20\;V \right \}\\\\& \textup{Det maksimale sp\ae ndingsfald fra A til B er }10\;V \end{array}


Svar #2
26. september 2021 af geba

Hvilken formel er dette?


Svar #3
26. september 2021 af geba

#1

     \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& U=\left \{ \left (\left ( 40\;W \right )\cdot \left ( 2.50\;\Omega \right ) \right )^{0.5}, \left (\left ( 40\_W \right )\cdot \left ( 10.0\;\Omega \right ) \right )^{0.5}\right \}=\left \{ 10\;V,20\;V \right \}\\\\& \textup{Det maksimale sp\ae ndingsfald fra A til B er }10\;V \end{array}

Kan du forklare formlen. Jeg har lidt svært ved at forstå hvad spændingsfald overhovedet er.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2021 af mathon

                           \small \small \begin{array}{llllll} P=U\cdot I=U\cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R}\\\\ U^2=P\cdot R\\\\ U=\left ( P\cdot R \right )^{0.5} \end{array}


Svar #5
27. september 2021 af geba

Hvis de to resistorer nu kobles i serie, hvordan ville man så regne det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{I a) beregnedes}&\textup{at }R_1\textup{ h\o jst t\aa ler }10\;V\\\\ \textup{Den ydre sp\ae nding}&\textup{m\aa \ derfor h\o jst v\ae re }\frac{10\;V}{2.5}\cdot 12.5=50\;V \end{array}


Skriv et svar til: Spændingsfald i parallelkobling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.