Fysik

hjælp til fysik

06. oktober 2021 af Curiosity4life - Niveau: 9. klasse

Hvor hurtigt skal en raket bevæge sig ved opsendelsen for ikke at falde ned på Jorden igen?

Hvorfor køler en isterning ved 0 °C mere i et glas sodavand, end samme mængde vand ved 0 °C -er det pga sodiumindholdet?

Kan nogen hjælpe?

Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2021 af Træstammen

Hvor meget vejer raketten?
Måske du kunne sende den oprindelige opgaves tekst. For at få en bedre forståelse af opgaven. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober 2021 af Træstammen

Isterningen:

Når du tilsætter NaCl til en isterning ender du med en isterning hvis temperatur er over dens smp
Den isterning vil så smelte hurtigere grundet at dens temperatur er over smp

Når den smelter køler det ned, da energien bruges til at bryde bindingerne i den faste tilstand.
Så den smelter hurtigere grundet den Natrium der er i sodavanden. 
 


Svar #3
06. oktober 2021 af Curiosity4life

#1

Hvor meget vejer raketten?
Måske du kunne sende den oprindelige opgaves tekst. For at få en bedre forståelse af opgaven. 


Jeg øver mig til en test, og det er det eneste der står..


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2021 af Træstammen

Hvis det er multiple choice vil det nok umidelbart bare være hurtigere end tyngdeaccelerationen være mit gæt så
Altså en fart stor nok til at slip for jordens tyngdekraft

hvilket for raketter er omkring 40 000 km/t
Hvilket selvfølgelig er et approxamativt gæt

Brugbart svar (1)

Svar #5
06. oktober 2021 af ringstedLC

Når noget køler noget andet ned, vil det sige, at det optager termisk energi fra det andet. Sodavandet afgiver altså termisk energi til isterningen/det kolde vand.

Da isterningen som vandet er 0º C må den først smelte før den kan blive varmere og da smelteenergien pr. gram is er meget større end (flydende) vands varmefylde, vil isen afkøle sodavandet mere.

\begin{align*} c_\textup{vand} &= 4.209\,\frac{\textup{J}}{\textup{g}\cdot \textup{K}}\; \textup{ved }0^{\,\circ}\textup{C} \\ L_\textup{is} &= 334\,\frac{\textup{J}}{\textup{g}} \end{align*}

Der kræves altså ca. 80 gange så meget energi for at smelte en mængde is som at opvarme den samme mængde vand med 1 grad.


Svar #6
07. oktober 2021 af Curiosity4life

#4 Hvis det er multiple choice vil det nok umidelbart bare være hurtigere end tyngdeaccelerationen være mit gæt så
Altså en fart stor nok til at slip for jordens tyngdekraft

hvilket for raketter er omkring 40 000 km/t
Hvilket selvfølgelig er et approxamativt gæt


Tusind tak


Svar #7
07. oktober 2021 af Curiosity4life

#5

Når noget køler noget andet ned, vil det sige, at det optager termisk energi fra det andet. Sodavandet afgiver altså termisk energi til isterningen/det kolde vand.

Da isterningen som vandet er 0º C må den først smelte før den kan blive varmere og da smelteenergien pr. gram is er meget større end (flydende) vands varmefylde, vil isen afkøle sodavandet mere.

\begin{align*} c_\textup{vand} &= 4.209\,\frac{\textup{J}}{\textup{g}\cdot \textup{K}}\; \textup{ved }0^{\,\circ}\textup{C} \\ L_\textup{is} &= 334\,\frac{\textup{J}}{\textup{g}} \end{align*}

Der kræves altså ca. 80 gange så meget energi for at smelte en mængde is som at opvarme den samme mængde vand med 1 grad.


Vent så selve spørgsmålet lød på hvorfor isterningen køler sodavand mere en flydende vand gør?

Fordi så giver din forklaring en meget mening


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2021 af Eksperimentalfysikeren

Rakettens starthastighed skal være større end 11km pr sekund, hvilket stemer meget godt med de 40000km i timen i #4.

Man kan finde det ud fra jordens masse, jordens radius og gravitationskonstanten, men det kræver integraregning.


Skriv et svar til: hjælp til fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.