Matematik

Lineær differentialligning

05. november 2021 af MajaXm - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, 

jeg skal bestemme om disse er lineære, hvilket jeg ville gøre ved at se om de står på standardformen. 

Men bliver itvivl om der godt må stå +2 efter x(t) på venstre siden? 

Er der en anden måde hvorpå man kan undersøge det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2021 af mathon

                   


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2021 af Anders521

#0 Standardformen for generelle lineære differentialligninger er x '(t) + p(t)·x(t) = q(t). 

I det første tilfælde haves p(t) = 2 og q(t) = 5e-tsin( 2t) - 2;                                                                                     I det andet tilfælde haves p(t) = 4 og q(t) = 5e-tsin( 2t) - 4;

I begge tilfælde er q og q kontinuerte funktioner på R. Derfor må ligningerne være lineære.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2021 af peter lind

At en differentialligning er lineær betyder at den er lineær i den ukendte funktion og dens afledede. Her er den ubekendte funktion x(t) så den er lineær i begge udgaver. Noget andet er at du af praktiske grunde d.v.s. løsningsmetoden her er bedst at flytte 2 over på højre side


Svar #4
05. november 2021 af MajaXm

#3
At en differentialligning er lineær betyder at den er lineær i den ukendte funktion og dens afledede. Her er den ubekendte funktion x(t) så den er lineær i begge udgaver. Noget andet er at du af praktiske grunde d.v.s. løsningsmetoden her er bedst at flytte 2 over på højre side

#2
#0 Standardformen for generelle lineære differentialligninger er x '(t) + p(t)·x(t) = q(t). 

I det første tilfælde haves p(t) = 2 og q(t) = 5e-tsin( 2t) - 2;                                                                                     I det andet tilfælde haves p(t) = 4 og q(t) = 5e-tsin( 2t) - 4;

I begge tilfælde er q og q kontinuerte funktioner på R. Derfor må ligningerne være lineære.

Okay, mange tak for hjælpen:))

Skriv et svar til: Lineær differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.