Matematik

Løs ligningen med brøker

27. november 2021 af Laerke4958 - Niveau: B-niveau

Jeg har vedhæftet en fil med forskellige ligninger der skal løses uden bvug af hjælpemidler, og er helt lost, en sød sjæl der vil hjælpe

Vedhæftet fil: Mat.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2021 af peter lind

I alle tilfælde Gang ligningen med nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2021 af jantand

Det er godt at kunne brøkregning i alle tilfælde. Det er godt at øve sig i det.


Svar #3
27. november 2021 af Laerke4958

#1

I alle tilfælde Gang ligningen med nævneren

Så jeg skal bare gange f.eks. i den første 2*x+4=7?

men forstår ikke, ganger man for at for få brøkstregen væk, fordi brøkstregen er jo dividere


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2021 af jantand

Du skal kunne regne med brøker inden du kan løse opgaven, så det må du lære først.

Svar #5
27. november 2021 af Laerke4958

#4 Du skal kunne regne med brøker inden du kan løse opgaven, så det må du lære først.

Fedt svar, skal aflevere imorgen.. der er en grund til jeg spørger, måske fordi jeg ikke fatter hvordan det skal gøres..


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2021 af peter lind

Nej. du skal gange begge sider af lighedstegnet med x+4


Svar #7
27. november 2021 af Laerke4958

#6

Nej. du skal gange begge sider af lighedstegnet med x+4

Så den hedder 2*x+4=7*x+4?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. november 2021 af StoreNord

Nej. Du skal gange brøken med det.
Derved blir der kun 2 tilbage.

Og du skal gange højresiden med det hele.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. november 2021 af peter lind

nej Det hedder 2(x+4)/x+4) = 2  = 7(x+4)    Husk paranteser


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. november 2021 af StoreNord

#9 er ikke helt korrekt skrevet. Bare så du ved det.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2021 af ringstedLC

#3

men forstår ikke, ganger man for at for få brøkstregen væk, fordi brøkstregen er jo dividere

Du har forstået det!

Hvis:

\begin{align*} \frac{a}{b}=c\Leftrightarrow a &=\! \underset{\textup{faktorer}}{\underbrace{c\cdot b}} \\\Leftrightarrow \frac{a}{c} &= b \end{align*}

Man kan sige, at b og c bytter plads, da faktorernes orden er ligegyldig.

I opg. 1 står den ubekendte x i nævneren. For at eliminere den ganges med hele nævneren på begge sider af lighedstegnet:

\begin{align*} \frac{2}{x+4}=7\Leftrightarrow 2 &= 7\cdot (x+4) \\ 2 &= 7x+7\cdot 4 \\ x &= \;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. november 2021 af ringstedLC

#5
#4 Du skal kunne regne med brøker inden du kan løse opgaven, så det må du lære først.

Fedt svar, skal aflevere imorgen.. der er en grund til jeg spørger, måske fordi jeg ikke fatter hvordan det skal gøres..

#4's svar er helt rigtigt.

Du skal/burde kunne regne med brøker. Det er 6. kl. folkeskolepensum.

Ydermere har du sikkert haft opgaverne i nogle dage, når du først skal aflevere i morgen.

Gymnasiet er ikke beregnet til at lære dét som man ikke lærte i Folkeskolen.


Svar #13
27. november 2021 af Laerke4958

#12
#5
#4 Du skal kunne regne med brøker inden du kan løse opgaven, så det må du lære først.

Fedt svar, skal aflevere imorgen.. der er en grund til jeg spørger, måske fordi jeg ikke fatter hvordan det skal gøres..

#4's svar er helt rigtigt.

Du skal/burde kunne regne med brøker. Det er 6. kl. folkeskolepensum.

Ydermere har du sikkert haft opgaverne i nogle dage, når du først skal aflevere i morgen.

Gymnasiet er ikke beregnet til at lære dét som man ikke lærte i Folkeskolen.

Ja det er jeg helt med på, jeg kan jo også det helt basale som plus, minus, gange og dividere. Men synes bare her i gymnasiet at opgaven er formuleret på en sværer og komplikeret måde, til at jeg kan finde u daf det, og da jeg i forvejen ikke er særlig god til det, bruger jeg studieportalen som hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. november 2021 af ringstedLC

Godt, og det er du selvfølgelig også velkommen til.

Nu fandt du et hul i din baggrundsviden (løsning af ligninger med brøker); så øv dét.

Det ville jo ikke give nogen mening, hvis opgaverne var af samme sværhedsgrad som tidligere.


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. november 2021 af SuneChr

# 0

Med et lille kneb kan vi også få højresiden udtrykt ved en brøk:

\frac{2}{x+4}=\frac{7}{1}   Gang over kors og løs dernæst ligningen.
Gør det samme ved de to sidste ligninger.
Brøks nævner skal være forskellig fra 0.   x ≠ - 4 i det viste eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. november 2021 af SuneChr

Med dette kneb:

\frac{2}{x+4}=\frac{7}{1}\, \, \Leftrightarrow \, \, \frac{2}{7}=\frac{x+4}{1}
har vi næsten løst ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. november 2021 af jantand

Hvis du er interesseret i at lære at regne med brøker, kan jeg lære dig det.
Hvis du bor i nærheden af Brande kan vi mødes.
Hvis du ikke lærer det er nu har du en hård fremtid foran og dig.


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. november 2021 af StoreNord

Narj, hun bor nok lige nede på Lærkevej.     :-)


Brugbart svar (1)

Svar #19
28. november 2021 af jantand

Vi har også en Lærkevej i Brande

Skriv et svar til: Løs ligningen med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.