Matematik

Brøk

03. december 2021 af hi1234 - Niveau: A-niveau

Hej, 

Hvis man har pn=q*pi og pq = n*pi, hvordan kan man så komme frem til pn/pq = q*pi/n*pi?


Svar #1
03. december 2021 af hi1234

Plus, hvordan kan q=pn være pn=q?

Tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2021 af Anders521

#0 Med ligningerne pn = qpi og pq = npi divideres den første med den anden. Dvs. brøken                                                                                                               pn/pq                                                                                fremkommer ved division af pn og pq, der begge stå på venstresiden af hver deres ligning. Men det svarer til                                                                                   qpi/npi                                                                                 hvor tæller og nævner af denne brøk af det som står på højresiden af hver deres ligning.                                                                                                                                                                                  

 At q = pn er det samme som pn = q, skyldes lighedstegnet, og dermed er det ligegyldig, hvilken side af tegnet pn og q står på, så længe de står hver deres side. Tænk på, hvis q var tallet 4, p var 2 og n var 2, ville din første ligning q = pn skrives som                                                                                                                                                                                                      4 = 2·2                                                                                  men det er jo det samme som                                                                                                                                                                                                               2·2 = 4.                                                                         ,hvilket er pn = q.


Skriv et svar til: Brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.