Kemi

Fosforsyre i cola

11. december 2021 af Ditte1404 - Niveau: B-niveau

Hejsa jeg har brug for hjælp til at finde ud af hvordan jeg skal beregne disse spørgsmål. Håber i kan hjælpe. 

1.    Brug volumen af 0,1 M NaOH som er tilsat ved 1. ækvivalenspunkt, til at beregne koncentra­tionen af H3PO4 i colaen.

2.   Omregn koncentrationen af H3PO4 i colaen til mg H3PO4 pr. L cola.

3.     Ifølge ’Fortegnelsen over godkendte tilsætningsstoffer til levnedsmidler’ (’Positivlisten’) må cola indeholde 625 mg H3PO4 pr. 100 mL. Sammenlign jeres resultater med positivlistens (fosforsyre har E-nummer 338).


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2021 af Christianfslag

1. Tag udgangspunkt i den tilsatte stofmængde natriumhydroxid, samt reaktionsskemaet til at finde stofmængden af phosphorsyre. Herefter kan du anvende c=\frac{n}{V}

2. Find stofmængden af phosphorsyre per liter og omregn til mg ved m=M\cdot n


Svar #2
11. december 2021 af Ditte1404

Vil det så sige at det giver dette:

1.     Brug volumen af 0,1 M NaOH som er tilsat ved 1. ækvivalenspunkt, til at beregne koncentra­tionen af H3PO4 i colaen.

M = 1,008 * 3 + 30,97 + 16 * 4 = 97,994

n = m/M = 1,38 g / 97,994 g/mol = 0,01408249 mol

c = n/V = 0,01408249 mol/ 1,38 g = 0,0102047  g/mol

I colaen er stofmængdekoncentrationen 97,994 g/mol





 

2.     Omregn koncentrationen af H3PO4 i colaen til mg H3PO4 pr. L cola.

 m = M * n 

m = 97,995* 0,01408249 = 1,380014


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2021 af Christianfslag

#2

Vil det så sige at det giver dette:

1.     Brug volumen af 0,1 M NaOH som er tilsat ved 1. ækvivalenspunkt, til at beregne koncentra­tionen af H3PO4 i colaen.

M = 1,008 * 3 + 30,97 + 16 * 4 = 97,994

n = m/M = 1,38 g / 97,994 g/mol = 0,01408249 mol

c = n/V = 0,01408249 mol/ 1,38 g = 0,0102047  g/mol

I colaen er stofmængdekoncentrationen 97,994 g/mol





 

2.     Omregn koncentrationen af H3PO4 i colaen til mg H3PO4 pr. L cola.

 m = M * n 

m = 97,995* 0,01408249 = 1,380014

1. Det fremgår af reaktionskemaet at natriumhydroxid og phosphorsyre reagerer i et forhold på 1:1. Demred må stofmængden af tilsat natriumhydroxid ved 1. ækvivalenspunkt være den samme som den forekommende stofmængde phosphorsyre i colaen. Find n(NaOH) som så også vil være n(H3PO4).


Skriv et svar til: Fosforsyre i cola

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.