Kemi

Svær kemi omkring osmose, partialtryk og ligevægtskonstant

09. januar 2022 af anjamal - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude, 

Er der en venlig sjæl, som vil forklare mig fremgangsmåden til at løse de tre opgaver forneden? 

Angiv temperaturen af en Ringer-acetat ”Fresenius Kabi” infusionsvæske med et osmotisk tryk på 742 kPa, der indeholder 295 mg/L CaCl2 (111 g/mol), 4 mM KCl, 2 mM MgCl2, 4,1 g/L natriumacetat og 0,1 M NaCl.

svar: 4 grader

Angiv ligevægtskonstanten Ka1 for H2CO3 i en vandig opløsning indeholdende 0,15 M NaCl ved en temperatur på 20 °C, når opløsningen er mættet med CO2 ved et partialtryk på 15 kPa og har et pH = 4,36.

svar: 3,3*10^-7 M

Angiv et skøn over bindingsenthalpien ΔH (i kJ/mol) for den viste reaktion.

CH3CH2OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textup{osmolaritet af:}\\&CaCl_2=\quad 3\cdot \frac{0.295\;\frac{g}{L}}{111\;\frac{g}{mol}}=0.007973\;OsM\\\\&CH_3COONa=\quad 2\cdot\frac{ 4.1\;\frac{g}{L}}{82\;\frac{g}{mol}}=0.100000\;OsM\\\\\\ \textup{osmolaritet af}\\ \textup{opl\o sningen:}\\& {c_{osM}}^{\textup{blanding}}=\left (7.973+2\cdot 4+3\cdot 2+100+2\cdot 100 \right )\;mOsM=\\&&\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 321.973\;mOsM\\\\\\ \textup{Osmotisk tryk:}\\& \Pi=c_{osmo}\cdot R\cdot T\\\\& T=\frac{\Pi}{c_{osmo}\cdot R}=\frac{742\cdot 10^3\;\frac{J}{m^3}}{\left (0.321973\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 8.31447\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )}=2.77172\cdot 10^5\; \frac{L\cdot K}{m^3}=\\\\& 2.77172\cdot 10^2\;K=277.172\;K\\\\& t=\left \{ 277.172-273.15 \right \}\degree C=4.0\degree C \end{array}


Svar #2
10. januar 2022 af anjamal

Tusind tak!
Kan ikke helt forstå, hvorfor du ganger med 3 ved CaCl2 og 2 ved CH3COONA. Er du ud fra reaktionsligningen, hvis ja, kan du evt vise mig, hvordan du har opskrevet reaktionsligningen, da jeg ikke får de sammen antal mol.

Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2022 af mathon

          \small \small \begin{array}{llllll} {c_{salt}}^{Osmo}=z\cdot c_{salt}\qquad z\textup{ er antal ioner, saltet danner i opl\o sningen}\\\\\\ CaCl_2\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow \;Ca^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cl^-\,_{\textit{(aq)}}\qquad \qquad \qquad \quad \! z=3\\\\ CH_3COONa\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow \;Na^{+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;CH_3COO^-\,_{\textit{(aq)}}\qquad z=2 \end{array}


Svar #4
10. januar 2022 af anjamal

Tak! Det er en kæmpe hjælp. Kan du muligvis også løse den næste, da det er en type opgave som kommer igen til eksamener? Hvor man skal finde ligevægtskonstanten?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textup{Beregning af ligev\ae gts-}\\ \textup{konstanten }K_a.\\ H_2CO_3\textup{ er en svag}\\ \textup{syre, hvorfor}\\&& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_a-\log\left(\left [ H_2CO_3 \right ]\right) \right )\\&\Updownarrow\\&& pK_a=2pH+\log(\left [ CO_2 \right ])\\\\\\&& \left [ CO_2 \right ]=\frac{V\cdot \varrho }{M\cdot V}=\varrho \cdot \frac{1}{M}=\frac{p_{partial}\cdot M}{R\cdot T}\cdot \frac{1}{M}=\frac{p_{partial}}{R\cdot T}=\\\\&&\frac{15\cdot 10^3\;Pa}{\left ( 8.31\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 293\;K \right )}=\frac{15000\;\frac{J}{m^3}}{2434.83\;\frac{J}{mol}}=6.16\;\frac{mol}{m^3}=0.00616\;\frac{mol}{L}=0.00616\;M\\\\ \textup{hvoraf:}\\&& pK_a=2\cdot 4.36+\log\left (0.00616 \right )=6.5\\\\&& K_a=10^{-pK_a}\;M=10^{-6.5}\;M=3.2\cdot 10^{-7}\;M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2022 af mathon

                  \small \begin{array}{llllll}&& _{\Delta {H_f}^\Theta} \; \; \; \; \; \underset{-234.8\;\frac{kJ}{mol}}{\underbrace{CH_3CH_2OH\,_{\textit{(g)}}}}\;+\;\underset{3\cdot 0}{\underbrace{3\,O_2\,_{\textit{(g)}}}}\;\;\;\;\longrightarrow \;\underset{2\cdot \left ( -393.51\;\frac{kJ}{mol} \right )}{\underbrace{2\,CO_2\,_{\textit{(g)}}}}\;+\;\underset{3\cdot \left ( -241.826\;\frac{kJ}{mol} \right )}{\underbrace{3\,H_2O\,_{\textit{(g)}}}}\\ \end{array}


Svar #7
18. januar 2022 af anjamal

Tak, 

Kan du evt også hjælpe med denne?

Hvis Ca2+ i en blodprøve måles til 4,5 mEq/L Ca2+, vil 25 mL af prøven indeholde ... Calcium

svar er 2.24 mg


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2022 af mathon

1 ækvivalent (Eq) Ca er den mængde Ca, der kan erstatte 1 g hydrogen.

                  \small \begin{array}{llllll} 1\textup{ Eq }Ca=20.039\;g\\ 1\textup{ mEq }Ca=20.039\;mg\\\\ 4.5\;\frac{\textup{mEq }}{1000\;mL}Ca=0.1125\;\frac{\textup{mEq }}{25\;mL}Ca\\\\ 0.1125\;\frac{\textup{mEq }}{25\;mL}=0.1125\cdot 20.039\;\frac{mg}{25\;mL}=2.25\;\frac{mg}{25\;mL} \end{array}


Svar #9
18. januar 2022 af anjamal

Kan ikke helt forstå trin nr 2. Hvor kommer 0.1125 fra?

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2022 af mathon

                \small \small \begin{array}{lllll}\mathbf{\#9}&& \frac{25\;mL}{1000\;mL}=\frac{1}{40}\\\\ 1000\;mL\textup{ indeholder }&&4.5\;mEQ\\\\ 25\;mL\textup{ indeholder }&&\frac{4.5}{40}\;Eq=0.1125\;mEq \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. august 2023 af medicinstuderende4

hej. 

jeg forstår ikke helt hvad der sker ved trin 2 i opgave 1 når du siger 

Cosm(blanding)= (7,973+2*4+3*2+100+2*100=mOsM= 321,973 mOsM 

hvilket tal er det der er indsat her? 


Skriv et svar til: Svær kemi omkring osmose, partialtryk og ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.