Fysik

Boratom, Vejen til Fysik C, Opgave 1, Side 138, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

10. februar 2022 af ca10 - Niveau: C-niveau

Opgave 1: Boratom

Vælg signaturer for proton, neutron og elektron og tegn derefter en skitse af boratomet 511B

Min løsning:

A = Z + N = 11 = 5 + 6 

Signatur for proton er • ,og antal protoner       = 5

----------  for neutron er + ,og antal neutroner   = 6

----------  for elektron  er ¤ ,og antal elektroner = 5

Min skitse af boratomet:  

Kernen består 5 protoner og 6 neutroner

Der 2 elektroner i den inderste skal og 3 elektroner i den yderste skal

                                 ¤                         (yderste skal)

                                 ¤                         (Inderste skal)

                           +++ •++ •       

                                  ¤                         (Inderste skal)

                 ¤                            ¤            (Yderste skal)

Er det en rigtig skitse  af boratomet ? 

På forhånd tak

                


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Med god vilje: Ja. Det er lidt svært at se, at kernen er kugleformet, men det skyldes nok mest, at tegningen er lavet i tekstformat.


Svar #2
10. februar 2022 af ca10

Tak for svaret

Jeg er helt enig i din beskrivelse af min skitse, at det kræver god vilje at se at det er en skitse af et boratom, det kunne lige så godt have været et en skitse af et hvilket som helst andet atom, der skulle skitseres.

Det er svært at tegne eller skitsere at kernen er kugleformet og at elektronerne befinder sig i runde skaller eller skyer omkring kernen, da skitsen som du påpeger er lavet i tekstformat (jeg var så ikke klar over at det kaldes tekstformat)

Hvilket format skal man anvende, når man skal skitsere eller tegne den kugleformede kerne, hvor protonerne og neutrroner befinder sig, og de skaller eller skyer som elektronerne befinder sig i ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. februar 2022 af AngelOneOne

Hej,

Det er ikke nemt at tegne atomer med elektronerne i en sky. Det kræver for langt de fleste atomers vedkommende, hjælp fra forholdsvis komplicerede, og specialicerede (og monsterdyre) tegneprogrammer.

Den nemmeste måde at illustrere atomer med elektroner, er Bohr-modellen som anvender skaller/baner (eller energiniveauer), til at illustrere elektroners 'baner' omkring kernen. Der er to udgaver af modellen, en hvor man bare angiver at kernen er f.eks. grundstoffet bor med elektronerne placeret i de forskellige skaller omkring (1), eller den hvor man også tegner de individuelle protoner og neutroner i kernen (2):

(1)

(2)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #4
11. februar 2022 af ca10

Tak for svaret

Jeg kender godt Bohr-modellen, (Den er vist i Vejen til Fysik C),den model kan man tegne med en blyant på et stykke papir og tegne kernen og her indtegne protoner og neutroner og ligeledes indtegne skalerne med elektronerne.

Problemet er at jeg har brugt tekstformat til at skitsere boratomet, derfor kom den til at se ud som den gør.

Hvilket format, program eller metode skal man anvende til at illustrere boratomet som du har gjort i (1 ) og ( 2 ) det kunne have været et hvilket som helst andet atom man skal skitserer.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2022 af AngelOneOne

Hej,

Lige de to billeder er eksempler fra nettet. Jeg vil umiddelbart tro, at Microsoft Paint (som er præinstalleret på Windows), eller det tilsvarende gratis tegneprogram på en Mac, kan løse dit problem med en grafisk fremstilling af et Bor atom (med lidt øvelse).... Både illustreret som (1) og (2) i #3.

Som jeg skrev, findes der programmer der er specialiseret til tegning af kemiske/atomare strukturer, men disse tegneprogrammer koster spidsen af en jetjager. Der findes også gratisprogrammer til tegning af kemiske strukturer, men disse mangler altid funktioner til tegning af f.eks. atommodeller (jeg har i hvert fald ikke fundet nogle der har disse funktioner og er gratis).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #6
14. februar 2022 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Boratom, Vejen til Fysik C, Opgave 1, Side 138, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.