Kemi

Reduktion af indigo til indigohvidt.

22. februar 2022 af lauralmr - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er i gang med at lave en journal om syntese af og farvning med Indigo. Jeg skal komme med en forklaring på at sker en reduktion af indigo til indigohvidt, hvor jeg skal bruge oxidationstal i forklaringen. Jeg er helt lost. 

Håber der er nogen der kan hjælpe :))


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2022 af Heptan

Reaktionsskema for reduktion:

https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0013468602000282-sc1.gif

Ved hvert "knæk" er der et carbon, som ikke er tegnet. Hydrogen-atomerne er heller ikke tegnet, men man kan regne ud hvor de er, fordi carbon skal have 4 bindinger for at opfylde oktetreglen.

Kig på C=O carbonatomet til venstre. Det har bindinger til følgende atomer:

- C

- C

- dobbeltbinding til O

Vi beregner oxidationstrinnet for carbonatomet:

OT = 0 + 0 +2 = +2

Nu ser vi på samme carbonatom i produktet, det har bindinger til følgende atomer:

 - carbon

- dobbeltbinding til carbon

- oxygen

OT = 0 + 2*0 +1 = +1

Konklusion: carbonatomet er gået fra OT = +2 til OT = +1, dvs. carbonatomet er blevet reduceret.

Man kan lave samme beregninger for alle atomerne, og finde at molekylet overordnet er blevet reduceret.


Svar #2
23. februar 2022 af lauralmr

Tusind tak for hjælpen :))


Skriv et svar til: Reduktion af indigo til indigohvidt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.