Fysik

Brintatom. Rydbergformlen

23. februar 2022 af isabella2000 - Niveau: B-niveau

Hej jeg har en aflevering om atomer og har svært ved opgave 7 (har indsat et billede). Er der nogen der kan hjælpe mig?

Venlig hilsen

Isabella 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2022 af mathon

Hvad har du problemer med?


Svar #2
23. februar 2022 af isabella2000

Synes det en svær opgave og er ikke god til excel. Bl.a. det med at indsætte forklaringsgraden. Så hvis du kunne lave opgaven i excel, sende et billede og forklare vil det hjælpe rigtig meget. Er online kursist, så kan ikke spørge min lærer på samme måde som en fysisk kursist elev.

Venlig hilsen 

Isabella


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. februar 2022 af mathon

                            \small \begin{array}{llllll} \textbf{Line\ae r regression }(mx+b)\\ x\textup{-liste:}\quad \left \{\frac{1}{3^2},\frac{1}{4^2},\frac{1}{5^2},\frac{1}{6^2} \right \}\\ y\textup{-liste:}\quad \left \{\frac{1}{656},\frac{1}{485},\frac{1}{435},\frac{1}{411} \right \} \end{aray}


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Tendenslinje:}&y=-R\cdot x+\frac{R}{4}\\\\& y=-0.010896\cdot x+0.002737 \end{array}


Svar #5
23. februar 2022 af isabella2000

Kan du hjælpe med de to værdier for r? Fik du en graf? Og gennemsnit af de to r'er? Og den relative afvigelse ved brug af formlen i c)? 

Venlig hilsen

Isabella


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. februar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{h\ae ldningsl\o sning:}\\&& 0.010896\cdot 10^9\;m^{-1}=1.0896\cdot 10^7\;m^{-1}\\\\ \textup{sk\ae ringsl\o sning:}\\&&\frac{R}{4}=0.002737\cdot 10^{9}\;m^{-1}\\&\Downarrow\\&& R=0.010948\cdot 10^9\;m^{-1}\\&\Downarrow\\&&R=1.0948\cdot 10^7\;m^{-1} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. februar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{gennemsnit:}\\&&\frac{\left (1.0896+1.0948 \right )\cdot 10^7\;m^{-1}}{2}=1.092\cdot 10^7\;m^{-1} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. februar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{relativ afvigelse:}\\&&\frac{\left |1.092-1.097\right |\cdot 10^7\;m^{-1}}{1.097\cdot 10^7\;m^{-1}}\cdot 100\% =0.46\% \end{array}


Svar #9
23. februar 2022 af isabella2000

Tusind tak! Fik du en graf for regressionsligningen?

Venlig hilsen

Isabella 


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Tendenslinje:}&y=-R\cdot x+\frac{R}{4}\\\\& y=-0.010896\cdot x+0.002737 \end{array}

kan du selv tegne.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

#5: Du skriver "...de to værdier for r...". Det er ikke to værdier af r, men af R. r2 er en værdi, der fortæller, hvor godt linien passer med de givne punkter, mens R er Rydbergkonstanten.


Skriv et svar til: Brintatom. Rydbergformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.