Fysik

Strålingens udbredelse- Gamma- stråling

09. marts 2022 af MIMA112 - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en fysik opgave der lyder sådan: 

tak på forhånd 

Gamma-strålingen kommer fra Ba^m-137. Imidlertid har dette nuklid en halveringstid på blot 153 sekunder.

1. Forklar, hvorfor kilden alligevel kan bruges i mange år.  
2. Hvad kan man på Risø have gjort for at undgå at kilden udsender \beta-stråling?
3. Hvor meget Bam-137 skal der hele tiden være i kilden for at sikre en aktivitet på 370 kBq?


 Et GM-rør registrerer kun ca. 1 % af de \gamma-kvanter, som rammer glimmervinduet. Antag, at kilden udsender \gamma-strålingen ligeligt til alle sider. Du kan antage, at der på denne korte afstand ikke sker nogen væsentlig absorption af gammastrålingen.

4. Hvor stort et tælletal T vil et GM-rør med et vinduesareal på 10 cm2 registrere i en afstand på 0,10 m fra kilden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2022 af Moderatoren

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.

Hvis du gør det, så kan du få nogle hints til at komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{1.}\\&& _{\;\,55}^{137}\textup{Cs}\;\longrightarrow\;_{\;\,56}^{137}\textup{Ba}^*\;+\;_{-1}^{\;\,0}\textup{e}\;+\;\bar \nu\qquad T_{\frac{1}{2}}=30.17\textup{ \aa r}\\& \textup{Af 100 g Cs}^{137}\\& \textup{vil der efter ca.}\\& \textup{30 \aa r v\ae re 50 g}\\& \textup{tilbage og dermed}\\& \textup{ogs\aa \ 50 g \;}_{56}^{137}\textup{Ba}^* \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{2.}\\&& \textup{Man kan have delvis afsk\ae rmet Cs}^{137}\textup{, og derved nedbragt aktivitet, }\\&& \textup{som i forvejen er uskadelig.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{3.}\\&& A=&k\cdot N\\\\&& N=&\frac{1}{k}\cdot A=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A=\\\\&&& \frac{153\;\textup{s}}{\ln(2)}\cdot \left ( 370\cdot 10^3\;\textup{s}^{-1} \right )=8.1671\;\cdot 10^7\\\\&& m=& 8.1671\;\cdot 10^7 \cdot \left ( 137\;\textup{u} \right )=1.11889\cdot 10^{10}\;\textup{u}=1.86\cdot 10^{-14}\;\textup{g} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{4.}\\& \textup{T\ae lletal pr sek.:}\\&& \left (370\cdot 10^3\;\textup{s}^{-1} \right )\cdot \frac{10\cdot \left (10^{-2}\;\textup{m} \right )^2}{4\pi\cdot r^2}\cdot 10^{-2}=\\\\&& \left (370\cdot 10^3\;\textup{s}^{-1} \right )\cdot \frac{10^{-3}\;\textup{m}^2}{4\pi\cdot (0.10\;\textup{m})^2}\cdot 10^{-2}=29.4\;\textup{s}^{-1}\\& \textup{dvs}\\&&29-30\textup{ t\ae llinger pr sek.} \end{array}


Skriv et svar til: Strålingens udbredelse- Gamma- stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.