Fysik

Potentiel energi

28. marts 2022 af Emmeliesh - Niveau: C-niveau

Jeg har denne opgave, og jeg er helt lost. Pls hjælp mig 

vandets faldhøjde i et vandkraftværk er 75 m. Hvor stor effekt kan værket levere, når gennemstrømningen af vand er 450 m3/s? Nyttevirkningen er 90%


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2022 af mathon

\begin{array}{llllll} \textup{Effektleverance:}\\& P_\textup{ {leverance}}=&0.90\cdot \frac{V}{s}\cdot \varrho \cdot g\cdot h=\\\\&& 0.90\cdot450\; \frac{\mathrm{m^3}}{s}\cdot \left ( 10^3\;\mathrm{\frac{kg}{m^3}} \right )\cdot \left ( 9.82\;\mathrm{\frac{N}{kg}} \right )\cdot \left ( 75\;\mathrm{m} \right )=\\\\&&2.983\cdot 10^8\;\frac{\mathrm{J}}{s}=298.3\;\mathrm{MW} \end{array}


Svar #2
28. marts 2022 af Emmeliesh

#1 det der minder ikke om noget af det vi har haft om


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2022 af ringstedLC

Effekten af vandets gennemstrømning:

\begin{align*} E_{pot}=P\cdot t\Rightarrow P &= \frac{E_{pot}}{t} \\ &= \frac{m\cdot g\cdot h}{t} \\ P&= \frac{V\cdot \rho }{t}\cdot g\cdot h\;,\;\rho =\frac{m}{V}\Rightarrow m=V\cdot \rho \end{align*}

Nyttevirkningen er 90%. Det vil sige, at den leverede effekt er 90% af gennemstrømningseffekten P:

\begin{align*} P_\textup{leverance}=0.9\,P &= 0.9\cdot \frac{V}{t}\cdot \rho \cdot g\cdot h \\ &= 0.9\cdot 450\,\frac{\textup{m}^3}{\textup{s}}\cdot 10^3\,\frac{\textup{kg}}{\textup{m}^3} \cdot 9.82\,\frac{\textup{N}}{\textup{kg}}\cdot 75\,\textup{m} \\ &= 298.3\cdot 10^6\,\frac{\textup{N}\cdot \textup{m}}{\textup{s}} =298.3\cdot 10^6\,\frac{\textup{J}}{\textup{s}} \\ P_\textup{leverance} &= 298.3\,\textup{MW}\;,\;10^6=\textbf{M}\textup{ega} \end{align*}


Skriv et svar til: Potentiel energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.