Matematik

Sandsynlighed og kombinatorik - binomialfordeling

20. april 2022 af Carolinelc - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har fået en opgave: 

Ved fremstilling af en bestemt vare regner fabrikken med, at mindst 85% af vareenhederne er fejlfri.

For at teste hypotesen,

h_0: Mindst 85% af vareenhederne er fejlfri.

udtager han en stikprøve på 40 enheder fra produktionen. Han konstaterer, at 29 af vareenhederne er fejlfri og resten er defekte. 

a. Gør rede for, at dette giver anledning til at forkaste hypotesen på signifikansniveau 5%. 

b. Undersøg, om hypotesen også må forkastes på signifikansniveau 1%. 

Jeg har virkelig brug for hjælp. 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2022 af peter lind

Det er en binomialfordeling med p = 0,85, n= 40

Hvis sandsynligheden for at få 29 eller mindre er mindre end 0,95 skal du forkaste hypotesen


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2022 af peter lind

Fejl i #1 sandsynligheden skulle væree 0,05 ikke 0,95. Undskyld


Svar #3
20. april 2022 af Carolinelc

hvordan forkaster man hypotesen?


Svar #4
20. april 2022 af Carolinelc

Jeg forstår ikke helt hvad der menes med opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2022 af oppenede

Observation: 29 fejlfri ud af 40
Hypotese: 85% fejlfri

Det der menes med test er, at du skal antage hypotesen er sand og beregne sandsynligheden for at få den pågældende observation eller det der er værre.

Hvis sandsynligheden er større end 5% så kan hypotesen ikke afvises på signifikansniveau 5%.
Hvis sandsynligheden er mindre end 5% så afvises hypotesen på signifikansniveau 5%.


Svar #6
20. april 2022 af Carolinelc

Det giver mening, tak for det!

Men hvordan beregner jeg sandsynligheden for det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2022 af oppenede

De udfald der under hypotesen har lavere sandsynlighed end x = 29 er 0 <= x <= 28 samt 39 <= x <= 40, dvs. du skal bestemme:   P(x <= 29) + P(x >= 39) = Cdf(29) + 1 - Cdf(38)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2022 af peter lind

Rettelse til #5. Hypotese: mindst 85% fejlfrie

Det er en ensidig test, så du skal kun se på om  P(X<29) <0,05


Svar #9
20. april 2022 af Carolinelc

Hvordan beregner jeg og ser, indenfor dette? Altså skal jeg lave en graf eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2022 af peter lind

Du bruger dit CAS værktøj. Ser nu at der er en fejl #8. Der skal stå P(X≤29) = P(X < 30)


Svar #11
20. april 2022 af Carolinelc

Skal jeg bare beregne dette? 


Svar #12
20. april 2022 af Carolinelc

Jeg synes virkelig opgaven er svær, og forstår det ikke. Jeg undskylder..


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. april 2022 af peter lind

Jeg synes at der er givet en god forklaring i #5

Der findes forskellige CAS værktøjer, og de fungere forskelligt. Du kan også bruge et regneark, men det er bedret bruge dit CAS værktøj, så du vender dig til at bruge det.

Du må uddybe hvad du ikke forstår, hvis du vil have mere hjælp.


Skriv et svar til: Sandsynlighed og kombinatorik - binomialfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.