Biologi

fra blod til cellen

05. juni 2022 af mathilde12345678999 - Niveau: C-niveau

hej jeg har virkelig brug for hjælp til at svarer på dette underspørgsmål i biologi.

det lyder således: forklar hvordan energigivende næringstoffer kommer fra blod til cellen. 

jeg kan simpelthen ikke finde svaret hverken i min bog eller på nettet. jeg kan kun finde svar på hvordan næringstofferne er blevet optaget til blodbanen, men ikke videre derfra. 

tak på forhånd :) 

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2022 af Merjojo

Omsætning af næringsstoffer på celleniveau

Via blodet føres næringsstofferne til leveren, hvor nogle lagres og nogle bygges ind i mere komplekse forbindelser og transporteres sammen med andre næringsstoffer til andre dele af kroppen. Til slut ender disse næringsstoffer i væsken omkring cellerne i kroppen.

Cellerne bruger næringsstofferne ved behov og trækker dem da ind i cellen. Her bliver næringsstofferne sorteret og yderligere nedbrudt. Nogle af næringsstofferne bruges til at skaffe energi. Andre anvendes til at producere nyt væv eller andre biologiske stoffer som f.eks. enzymer.

Link til det ovenstående:https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/om-mave-og-tarm/fordoejelsessystemet/#:~:text=Via%20blodet%20f%C3%B8res%20n%C3%A6ringsstofferne%20til,v%C3%A6sken%20omkring%20cellerne%20i%20kroppen.

Måske hjælper den her link også:

https://naturfagfe.praxis.dk/11712

Det har jeg lige fundet og ellers kan man måske søge på aktiv- og passiv transport i en celle eller transportproteiner i en celle. Eller også på blodkredsløbet... Håber det hjælper. Ellers skriv lige


Skriv et svar til: fra blod til cellen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.