Kemi

Hvad er M, n og m

07. juni 2022 af marc873a - Niveau: B-niveau

Hej. 

Er i gang med at læse til eksamen, og er blevet i tvivl om hvad stofmængde (n), Masse (m) og Molarmasse (M) er. Hvad er enheden på dem? Hvordan regner man dem (eksempel)? Hvad er de tre formler for hvis man har to af delene? 

Tusind tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2022 af mathon

                                     \small \begin{array}{llllll} n=\frac{m}{M}\\\\ m=n\cdot M\\\\ M=\frac{m}{n}\\&&&&& \begin{array}{|c|c|} \hline \textbf{st\o rrelse}&\textbf{enhed}\\\hline n&\textup{mol}\\\hline m&g\\\hline M&\frac{g}{mol}\\\hline \end{array} \end{array}


Svar #2
07. juni 2022 af marc873a

Tak.

Hvordan finder man så de forskellige værdier for fx. H2O


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2022 af OliverHviid

Molarmassen, M, kan du slå op vha. det periodiske system. Der kan du f.eks. se at oxygens molarmasse er 16 g/mol, og hydrogens molarmasse er 1,008 g/mol. Ydermere ved du at der indgår to hydrogenatomer og et oxygenatom. Derfor bliver vands samlede molarmasse altså 2*(1,008 g/mol)+16 g/mol= 18,016 g/mol

Samme metode kan anvendes for at finde molarmassen af andre molekyler.


Skriv et svar til: Hvad er M, n og m

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.