Matematik

Bestem løsningen til ligningen

21. august 2022 af Samh - Niveau: C-niveau

Hvorfor kan jeg ikke få denne til at gå op? Nogen som vil komme med et eksempel på hvordan den skal løses?

x^2 - x + 2 = √x+4


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2022 af peter lind

Står der på højre side kvrod(x) + 4, som det du skriver faktisk betyder eller kvrod(x+4). Hvis det er det sidste kan du bare kvadrere ligningen. Husk altid at et udtryk skal være entydig. Læg altid den originale opgave ind, så man undgår den slags tvivltilfælde.

Hvis det betyder kvrod(x) +4, kan du bruge dit CAS  værktøj, hvilket du an gøre i alle tilfælde hvor det er tilladt.


Svar #2
21. august 2022 af Samh

Har vedhæftet et billede af ligningen

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2022 af Anders521

#2 Umiddelbart ville jeg gætte frem til en løsning: ved indsættelse af x = 0 fås 02 - 0 + 2 = √(0+4) ⇔ 2 = √4, hvilket er sandt, så x = 0 er en løsning. Om der er andre, kan disse bestemmes ved sekant- eller Newton-Raphson-metode (men disse ligger uden for matC-pensum). Men prøv dit CAS-værktøj, og undersøg om der er andre løsninger. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2022 af SuneChr

2'grds. polynomiet på venstre side har negativ diskriminant og positiv koefficient til x2 . Det betyder, at
for alle x er polynomiet positivt. Højre side er altid positiv og defineret for x ≥ - 4.
Under disse forudsætninger må vi kvadrere på begge sider af lighedstegnet.
Vi får ganske vist et 4'grds. polynomium ud af det ved reduktion, som måske vil se lidt skræmmende ud.
Men reglen er, at når vi er sikre på, at begge sider af lighedstegnet er positivt, må vi kvadrere.


Skriv et svar til: Bestem løsningen til ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.