Matematik

Genetik og sandsnylighed

22. september 2022 af Jette1234567 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Vi har fået stillet denne opgave og kan ikke gennemskue, hvordan vi kan regne allelfrekvensen ud for kvinder. Vi tænker, man kan opstille en ligning, da man kan regne ud, hva a- (a-minus) den recessesive udgave er.

Men kan ikke lige gennemskrue andet en at de 252 kvinder må have enten  a +og eller a - dobbeltstorea.

Kan nogen hjælpe med at finde frekvensen for a+?

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: Opg 2.4.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis vi betegner frekvensen af den dominante allel (Xa+) for p og den recessive allel (Xa-) for q, så siger Hardy-Weinberg at de forskellige genotyper forekommer med sandsynlighederne:

Xa+ Xa+: p2

Xa+ Xa-: 2pq

Xa- Xa-: q2

Vi kan ikke i statistikken se forskel på de to første genotyper (da de begge har fænotypen a+), men vi kan se at 48 ud af de 300 kvinder har den sidste genotype (som giver fænotypen a-). Vi har altså

q2 = 48/300  <=>

q = 0,4

Det var imidlertid frekvensen af den dominante allel vi blev spurgt om, men vi har at p + q = 1, så vi finder

p = 1 - 0,4 = 0,6


Svar #2
22. september 2022 af Jette1234567

1000 tak:-)


Skriv et svar til: Genetik og sandsnylighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.