Kemi

pH-værdien for vandige opløsninger

29. september 2022 af nighthunter21 - Niveau: C-niveau

Hejsa! Har brug for hjælp til opgave:

Beregn pH-værdien i følgende vandige opløsninger:

a)   0,037 mol/L saltsyre

b)   7,2 * 10-4 mol/L salpetersyre

c)   0,058 mol/L KOH

d)   0,058 mol/L Ba(OH)2

Den bog vi har viser kun hvordan man finder pH-værdien hvis man kender antal oxonium- og hydroxidioner. Men den siger at hvis man kan finde den akutuelle stofmængdekoncentration for produkterne når enten syren eller basen har reageret med vand, kan man finde antallet af hydroxioner og oxoniumioner! Problemet for mig er blot at den også siger at det forskelligt. De svage syre og baser reagerer delvist med vand og de stærke syrer og baser reagerer helt med vand.

For a) har jeg derfor gjort:

HCl + H2O —> Cl- + H3O+

[HCl] = 0 mol/L

[Cl-] = 0,037 mol/L

[H3O+] = 0,037 mol/L

pH = -log(0,037) = 1,4

Skal jeg så bare søge online om de er svage eller stærke? Eller burde jeg kigge på noget andet som elektronnegativitet eller atommasse eller idk :P

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2022 af hjælpimatogkemi

B:

\small pH=-log(0,0072)=3,14


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2022 af hjælpimatogkemi

C: 

\small pH=12,76

D:

\small pH=13,06


Svar #3
29. september 2022 af nighthunter21

#1

B:

\small pH=-log(0,0072)=3,14

Min lommeregner siger 2,14 ...


Svar #4
29. september 2022 af nighthunter21

Men altså man skal plotte det ind i lommeregneren right?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2022 af hjælpimatogkemi

#4

Men altså man skal plotte det ind i lommeregneren right?

Resultatet er forkert - Min fejl spørgsmål b, men de andre to er korrekte


Skriv et svar til: pH-værdien for vandige opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.