Kemi

Beregn temperatur i celcius på Mars' poler

07. oktober 2022 af sarabatta778 - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har vedhæftet et billede af opgaven. Håber nogle kan hjælpe:)

På forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2022 af Sveppalyf (Slettet)

CO2(s) ⇔ CO2(g)

Den termodynamiske ligevægtskonstant er givet ved

Ka = (p(CO2(g)) / po) / 1

Da p(CO2(g)) = 0,0054 bar, har vi altså

Ka = (0,0054 bar / 1 bar) / 1 = 0,0054

ΔHo og ΔSo for reaktionen kan beregnes vha. de oplyste værdier for CO2(s) samt de tilsvarende værdier for CO2(g) som jeg finder i en tabel:

(Ved 25oC)

ΔHo = -393,5 kJ/mol - (-427 kJ/mol) = 34 kJ/mol

ΔSo = 213,7 J/(mol*K) - 52 J/(mol*K) = 162 J/(mol*K)

Vi har at

ΔGo = ΔHo - TΔSo

Desuden har vi ligningen

ΔGo = -RT ln(Ka)

Hvis vi kombinerer disse, får vi 

ΔHo - TΔSo = -RT ln(Ka)

Vi isolerer T:

T = ΔHo / ( ΔSo - Rln(Ka) )

Med værdier indsat:

T = 34*103 J/mol / ( 162 J/(mol*K) - 8,3145 J/(mol*K)*ln(0,0054)  ) = 165,5K = -107,6oC


Skriv et svar til: Beregn temperatur i celcius på Mars' poler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.