Matematik

Lineær programmering, forskrift - hvad er c?

10. oktober 2022 af mariestuart - Niveau: B-niveau

Den generelle forskrift for en lineær funktion i 2 variable:

f(x,y) = ax + bx + c

Jeg har dog svært ved at finde ud af, hvad c kan være i økonomiopgaver. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. oktober 2022 af StoreNord

costs      som betyder     omkostninger      eller måske noget     constant. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. oktober 2022 af ringstedLC

\begin{align*} \textup{Line\ae r, 1 var.: }& f(x) &=&\; \underset{\textup{konst.}}{\underbrace{a}}\cdot x +\underset{\textup{konst.}}{\underbrace{b}} \\ &f(0) &=&\; b \\ \textup{Line\ae r, 2 var.: }& f(x,y) &=&\; \underset{\textup{konst.}}{\underbrace{a}}\cdot x +\underset{\textup{konst.}}{\underbrace{b}}\cdot y+\underset{\textup{konst.}}{\underbrace{c}} \\&f(0,0) &=&\;c \\ \textup{Eksempler:}\\ &&&\textup{Produktionsprisen af et produkt som funktion af antal stk.:}\\ &p(x) &=&\;\tfrac{\textup{omk.}}{\textup{stk.}}\cdot x\,\textup{stk.}+\textup{faste-omk.} \\ &&&\textup{Produktionsprisen af to produkter som funktion af antal stk.:}\\ &p(x,y) &=&\;\tfrac{\textup{omk.}_1}{\textup{stk.}}\cdot x\,\textup{stk.}+ \tfrac{\textup{omk.}_2}{\textup{stk.}}\cdot y\,\textup{stk.}+\textup{faste-omk.} \\ \end{align*}De faste omkostninger c kan eventuelt være summen af faste omk. ved produktion af henholdsvis "produkt 1" og "produkt 2":

\begin{align*} &p(x,y) &=&\;\tfrac{\textup{omk.}_1}{\textup{stk.}}\cdot x\,\textup{stk.}+ \tfrac{\textup{omk.}_2}{\textup{stk.}}\cdot y\,\textup{stk.}+c_1+c_2 \\ \end{align*}


Svar #3
11. oktober 2022 af mariestuart

Tak for jeres svar:)


Svar #4
11. oktober 2022 af mariestuart

Hvordan skal niveaulinjen så egentlig indtegnes, hvis c også indgår?

Hvis kriteriefunktionen fx var f(x,y) = 2x + 4y + 2000


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2022 af Anders521

#0 Gøres det i hånden vælges et niveau t, hvor ligningen f(x,y) = t løses mht. y. Med få omskrivninger fås ligningen for den rette linje i den velkendte form fra 1. år, som så tegnes i koordinatsystemet.


Skriv et svar til: Lineær programmering, forskrift - hvad er c?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.