Bioteknologi

Beregn de aktuelle koncentrationer

24. oktober 2022 af Bella201 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal beregne de aktuelle koncentrationer af alle ioner i følgende to stoffer: natriumnitrat og natriumhydrogenfosfat.

Er der nogle der kan fortælle mig, hvordan denne opgave løses.

Mvh. Bella


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2022 af mathon

Du har ikke medsendt opgaveteksten.


Svar #2
24. oktober 2022 af Bella201

Hej Mathon 

Der står følgende i opgaven:

A. Omregn 10 masse% natriumnitrat og 1% natriumhydrogenfosfat til formelle stofmængdekoncentrationer.

B. Beregn de aktuelle koncentrationer af alle ioner.

Det er altså opgave B jeg har brug for hjælp til.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2022 af mathon

Under forudsætning af, at begge opløsningers densitet kan benyttes 
som
              \small 1000\;\mathrm{\tfrac{g}{L}}
haves:

              \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& NaNO_3\textup{:}&\frac{\left (1000\;\mathrm{\frac{g}{L}} \right )\cdot 0.10}{84.99\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}&=&1.1766\;\mathrm{M}\\\\& Na_2HPO_4\textup{:}&\frac{\left (1000\;\mathrm{\frac{g}{L}} \right )\cdot 0.01}{141.96\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}&=&0.0704\;\mathrm{M} \end{array}
             


Svar #4
24. oktober 2022 af Bella201

Hvordan løses opgave b så nu man har resultatet i opgave a?:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2022 af mathon

Begge salte er let opløselige:

              \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&NaNO_3\textup{:}& \left [Na^+ \right ] =\left [ N{O_3}^- \right ]=c_{NaNO_3}&=&1.1766\;\mathrm{M}\\\\\\& Na_2HP{O_4}\textup{:}&\left [Na^+ \right ]=2\cdot c_{Na_2P{O_4}}=2\cdot \left ( 0.0704\;\mathrm{M} \right )&=&0.1409\;\mathrm{M}\\\\&&\left [ HP{O_4}^{2-} \right ]=c_{Na_2HP{O_4}}&=&0.0704\;\mathrm{M} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2022 af mathon

                                              \small \begin{array}{lllllll} NaNO_3\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow\;Na^+\,_{\textit{(aq)}}\; +\;N{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}} \\\\\\ Na_2HPO_4\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow\;2\,Na^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;HP{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Skriv et svar til: Beregn de aktuelle koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.