Fysik

Kosmologi: Fjerne galakser.

29. oktober 2022 af mwes - Niveau: B-niveau

Hej.

Håber nogle kan hjælpe, jeg har svært ved at gennemskue opgave b. Jeg regner med a er rigtig.

Opgaven er vedhæftet.

Vedhæftet fil: opgave kosmologi.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2022 af ringstedLC

b)

\begin{align*} \frac{r_0}{r_e} &= \frac{r_0}{\frac{r_0}{1+z}}=1+z \end{align*}


Svar #3
29. oktober 2022 af mwes

Hej.

Og tak for det hurtige svar.

Men er stadig lidt forvirret. Vil det bare sige at radius af det synlige univers er blevet 11,09 gange større pga z?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2022 af ringstedLC

Afstanden til randen af det "synlige univers" må jo være lig afstanden til den fjernest observerede galakse, der er 32 Gly væk.

Og dengang afstanden til den galakse var ca. 2.6 Gly, var den også den fjernest liggende galakse, bare tættere på os.

Bemærk 1: Ikke 11.09 gange større, men ...

Bemærk 2: Universet er ikke blevet større på grund af z. Det er Universets udvidelseshastighed, der er årsagen til z.


Svar #5
29. oktober 2022 af mwes

Okay så det må være 32Gly/2.6Gly som er forskellen i den synlige radius ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2022 af ringstedLC

#5: Nej, du skal beregne et antal gange, - ikke en forskel. Desuden er 2.6 Gly en afrundet værdi.

Du var tættere på i #3. Genlæs #2!


Svar #7
29. oktober 2022 af mwes

Men når jeg genlæser #2 ville jeg bare have sagt 12,09.


Skriv et svar til: Kosmologi: Fjerne galakser.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.