Matematik

ba^x

04. februar 2023 af SkolleNørd - Niveau: 9. klasse

En vinter udbryder der en influencaepidemi i et bestemt land. Det antal smittede kan beskrives ved modellen:
                     "f(x)=  4.0*1.07^x"

hvor 
                             "f(x)"

er antallet smittede, målt i tusinde og x er antal dage efter 1. februar.
Jeg skal tegne grafen for f efter 10 dage.

Nogle der kan forklare mig hvad jeg kan skrive og b-værdien (4.00), udover at det er skæringpunktet/begyndelsesværdien, da jeg skal forklare hvad tallet 4 fortæller om antal smittede.

For det andet er der et spørgsmål som går ud på:

Vokser antallet af smittede ifølge modellen med det samme antal personer hver dag? begrund dit svar.:

Er det ikke rigtigt at den ikke vil stige med det samme antal personer hver dag, fordi 1,07^x vil stige med forskellige variabeler hver gang x stiger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2023 af ringstedLC

Korrekt, f vokser med:

\begin{align*} V\ae kst_{\%\; pr.\,dag} &= (1.07-1)\cdot 100\% \end{align*}

Dog kan "forskellige variabler" tydes på flere måder.

Skriv istedet fx: "... med forskellige værdier afhængigt af hvilken x-værdi, der vælges".


Svar #2
04. februar 2023 af SkolleNørd

Hvad er korrekt?

1. Svaret angående om det samme antal smittede stiger hver dag

Eller:

2. Svaret angående hvad 4 betyder i denne forskrift?


Svar #3
04. februar 2023 af SkolleNørd

Hvad skal der stå ved dine''..'' i dette citat ''......, med forskellige værdier afhængigt af hvilken x-værdi, der vælges''?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2023 af ringstedLC

#2: Ups; dit svar til "2." er korrekt (ellers havde der nok stået med "b").

Dit svar til "1.":

"b" er begyndelsesværdien, - ikke skæringspunktet som er (0, b). Beskriv begyndelsesværdien udfra teksten om modellen.

Bemærk: "4.0" er måske i enheden "mio.".


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2023 af ringstedLC

#3: fx: "Antallet af smittede personer stiger med forskellige værdier afhængigt af hvilken x-værdi, der vælges".


Svar #6
04. februar 2023 af SkolleNørd

Okay det er ret forvirrende, Hvad er forkert og hvorfor?


Svar #7
04. februar 2023 af SkolleNørd

Prøv at kigge her og froklar mig hvad jeghar misforstået.


Svar #8
04. februar 2023 af SkolleNørd

Graffen ser således ud:


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2023 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2023 af ringstedLC

a) 

\begin{align*} \textup{Model: } f(x) &= 4.0\;(\textup{tusinde})\cdot 1.07^\textup{\,dg.\,efter\,1.\,febr.} \\ f(x) &\!:= 4.0\cdot 10^3\cdot 1.07^{\color{Red} x} \\ \textup{Plot: } f(x) &\;\textup{med}\;0\leq x\leq 10 \end{align*}

Slå op i manualen el. lign. for at se, hvordan vinduet indstilles til denne visning.

b)

\begin{align*} b &= 4.0\cdot 10^3 \textup{ smittede d.\,1.\,febr.} \end{align*}

c) Nej, fx pga. #5


Svar #11
04. februar 2023 af SkolleNørd

#10

a) 

\begin{align*} \textup{Model: } f(x) &= 4.0\;(\textup{tusinde})\cdot 1.07^\textup{\,dg.\,efter\,1.\,febr.} \\ f(x) &\!:= 4.0\cdot 10^3\cdot 1.07^{\color{Red} x} \\ \textup{Plot: } f(x) &\;\textup{med}\;0\leq x\leq 10 \end{align*}

Slå op i manualen el. lign. for at se, hvordan vinduet indstilles til denne visning.

b)

\begin{align*} b &= 4.0\cdot 10^3 \textup{ smittede d.\,1.\,febr.} \end{align*}

c) Nej, fx pga. #5

Der er kan ikke stå 10^3, da x er antal dage og ikke b, så det du har skrevet før plotf(x) må være forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. februar 2023 af ringstedLC

\begin{align*} f(x) &= \underset{b}{\underbrace{4.0\cdot 10^3}}\cdot \underset{a}{\underbrace{1.07}}^x \end{align*}

b kommer af opgaveteksten "antal smittede, målt i tusinde".


Svar #13
04. februar 2023 af SkolleNørd

#12


b kommer af opgaveteksten "antal smittede, målt i tusinde".
Det er jo f(x) der er antal smittede ikke b.?

Svar #14
04. februar 2023 af SkolleNørd

Hvad fortæller tallet 4 præcis?
Og kommer det til at stige det samme antal?
Jeg skal bare vide om det er sandt og så finder jeg en mpde til at finde ud af hvordan det er.



Brugbart svar (0)

Svar #15
04. februar 2023 af SuneChr

f (x) = 4000·1,07x
Den 1. feb. er x = 0  og smittetallet er  f (0) = 4000·1,070 = 4000·1 = 4000
Efter 10 dage er x = 10 og smittetallet  f (10) = 4000·1,0710
Tegn kurven efter forskriften for oven, - så får du ikke problemer med det med de tusind.
Det er en eksponentiel funktion, hvor smittetallet bliver 7% større, for hver dag der går.
Hvis smittetallet steg med samme størrelse a for hver dag, ville det have været en lineær funktion
      f1 (x) = ax + 4000
     


Svar #16
04. februar 2023 af SkolleNørd

#15

f (x) = 4000·1,07x
Den 1. feb. er x = 0  og smittetallet er  f (0) = 4000·1,070 = 4000·1 = 4000
Efter 10 dage er x = 10 og smittetallet  f (10) = 4000·1,0710
Tegn kurven efter forskriften for oven, - så får du ikke problemer med det med de tusind.
Det er en eksponentiel funktion, hvor smittetallet bliver 7% større, for hver dag der går.
Hvis smittetallet steg med samme størrelse a for hver dag, ville det have været en lineær funktion
      f1 (x) = ax + 4000
     

Hvad siger de 4000 præcist?

Så den stiger rent faktisk med det samme antal hver dag?


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. februar 2023 af jl9

#16 

Hvad siger de 4000 præcist?

Prøv og beregn f(0).

Så den stiger rent faktisk med det samme antal hver dag?

Prøv og lav disse to beregninger:

f(1) - f(0) = ?

f(2) - f(1) = ?

og afgør om den stiger med det samme antal hver dag.


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. februar 2023 af SuneChr

Den 1. feb. konstaterer man, at 4000 individer er smittet med influenza.
Det er, hvad de 4000 betyder.
Den  2. feb. er smittetallet steget til  4000·1,071          x = 1
Den  3. feb. er smittetallet steget til  4000·1,072         x = 2
...
Den 11. feb. er smittetallet steget til  4000·1,0710      x =10

Den stiger ikke med det samme antal pr. dag. Den stiger med endnu flere i dag end den gjorde i går, o.s.v.
Prøv at udregne forskellen mellem stigningen for to dage i begyndelsen og i slutningen af perioden.
Hvis du kender til renteformlen  kn = k0·(1 + r)n er det penge i stedet for smittede individer.
Hvis vi indsætter 4000 kr på rente i 10 år, og renten pr. år er 7%, så kan vi hæve  4000·1,0710 til den tid. 


Skriv et svar til: ba^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.