Samfundsfag

bæredygtig udvikling.

11. marts kl. 22:30 af nikita0876 - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skal skrive en opgave om bæredygtig udvikling, jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal starte, jeg har fået et tabel som bilag vedlagt.

Jeg skal undersøg hvad der kan udledes af tabel 2 om Danmarks forbrug af energiprodukter i perioden 1990-2020.

besvarelsen skal undersøttes af relevante beregninger, nogle forslag til hvordan det skal udføres? 

Tak på forhånd

Vedhæftet fil: Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts kl. 23:47 af ringstedLC

Undersøg hvad der kan udledes af tabellen. Lav fx en række, hvor der i perioden beregnes hvor stor en del (evt. i %) af vores energiforbrug, der dækkes af vedvarende energikilder.

Gå eventuelt også ned i de vedv. kilder og se på hvordan de udvikler med årerne.


Svar #2
12. marts kl. 11:32 af nikita0876

Jeg ved ikke lige helt hvordan jeg skal lave en række, hvilken nogle værdier skal jeg tage?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts kl. 11:55 af ringstedLC

Gør overskrifter synlige (Excel: "Vis" og flueben i "Overskrifter").

Markér og højreklik på en tom række og vælg "Indsæt".

I kolonnen "1966":

\begin{align*} 1966\,\textup{andel} &= \frac{1966\,\textup{vedv. energi}}{1966\,\textup{I\,alt}}\cdot 100\%\approx 0.8\% \end{align*}

Ligeledes for resten af data.


Svar #4
12. marts kl. 12:15 af nikita0876

Jeg har beregnet alt nu, hvad skal jeg skrive til udviklingen ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts kl. 13:47 af ringstedLC

Hvis du nu fomaterer de nye celler som "%" ses der nemmere noget om den bæredygtige udvikling.


Svar #6
12. marts kl. 13:50 af nikita0876

således?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. marts kl. 14:04 af ringstedLC

Netop. Så ser du den procentuelle udvikling i anvendelsen af vedvarende energi.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. marts kl. 15:26 af ringstedLC

Hvis du nu ser på "1990" som vistnok er referencen for vores udledningsmål af CO2 i følge Kyoto-protokollen, så bidrog hele 97.5% af energien til global opvarmning.

\begin{align*} \textup{"1990\,I\,alt"}\cdot 97.5\%+E_\textup{Vedv.} &\geq E_\textup{I\,alt} \\ \textup{Udledn.-m\aa l}:E_\textup{Vedv.} &\geq E_\textup{I\,alt}-1819\,\textup{PJ}\cdot 0.975 \end{align*}

Siden 1990 er energibehovet steget. men andelen af vedv. energi er også steget. Således var "2020 I alt" godt nok højere end "1990 I alt", men det var kun 88% af energien, der bidrog til opvarmningen.

Du kunne måske i samme diagram lave to kurver, der viser EI alt og EVedv.


Svar #9
12. marts kl. 21:24 af nikita0876

Jeg forstår ikke lige helt udberegningen, hvad skal den vise og har du en god beskrivelse?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. marts kl. 22:22 af ringstedLC

Du har selv beregnet, at 2.5% af energien i 1990 var vedv.

2.5% + 97.5% = 100% = "1990 I alt" = 1819 PJ

Så skulle vi gerne have EVedv. til at være større end EI alt - "1990 I alt" · 0.975 i årerne fremover.


Skriv et svar til: bæredygtig udvikling.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.