Fysik

Beregning af fart

03. april kl. 10:25 af SkolleNørd - Niveau: C-niveau

Nogle, som kan hjælpe med at forklarer om hvad der er gjort rigtigt og havd jeg skal gøre som det næste i de to vedhæftede?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april kl. 11:19 af Eksperimentalfysikeren

Din enhed er forkert. Det er ikke MHz, men Hz. Derudover angiver du alt for mange decimaler.


Svar #2
03. april kl. 12:00 af SkolleNørd

Men er det beregwnet rigtigt?
For det andet, hvordan beregner man b og c?

Svar #3
03. april kl. 12:01 af SkolleNørd

I c’eren står der bare “-“ før brøken i stedet for +

Svar #4
03. april kl. 12:03 af SkolleNørd

dett er. opgavearket


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april kl. 13:08 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april kl. 13:20 af ringstedLC

A. 

\begin{align*} \Delta f &= 2\cdot 435\,\textup{Hz}\cdot \frac{\frac{180\,\cdot\, 10^3\,\textup{m}}{3.6\,\cdot\, 10^3\,\textup{s}}}{340\,\frac{\textup{m}}{\textup{s}}} \\ \Delta f &= \frac{2\cdot 435\cdot 180}{3.6\cdot 340}\,\textup{Hz}\approx 128\,\textup{Hz} \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april kl. 13:51 af ringstedLC

B. 

\begin{align*} f=f_0+\frac{\Delta f}{2} &= f_0+2\cdot \frac{1}{2}\cdot f_0\cdot \frac{u}{v_{lyd}} \\ &= f_0+f_0\cdot \frac{u}{v_{lyd}} \\ f &= ...\,\textup{Hz} \end{align*}

C. Samme teknik med andet fortegn!


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april kl. 13:56 af ringstedLC

D. 

\begin{align*} \Delta f &= 2\cdot f_0\cdot \frac{u}{v_{lyd}} \\ v_{lyd} &= (...) \end{align*}


Svar #9
03. april kl. 14:17 af SkolleNørd

#6
Alr det du skriver, er vel allerede hvad jeg allerede har gjordt i det andet vedhæftede foto?

Svar #10
03. april kl. 14:19 af SkolleNørd

Min v_lyd giver bare en lidt højere værdi, så ved ikke hvad jeg har gjordt forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. april kl. 16:56 af ringstedLC

#9: I dine mellemregninger er der to fejl:

\begin{align*} 180\,\frac{\textup{km}}{\textup{h}} &\;{\color{Red} \neq }\;\frac{1000\,\textup{m}}{3600\,\textup{s}} \\ &= 180\cdot \frac{1000\,\textup{m}}{3600\,\textup{s}} \\\\ \textup{Hz}\cdot \frac{\frac{\textup{m}}{\textup{s}}}{\frac{\textup{m}}{\textup{s}}}= \textup{Hz}\cdot \frac{\textup{m}\;\textup{s}}{\textup{s}\;\textup{m}} &\;{\color{Red} \neq }\;\textup{MHz} \\ &= \textup{Hz} \end{align*}

udover de alt for mange decimaler som #1 angiver.


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april kl. 16:56 af ringstedLC

#9 fortsat:

B.

\begin{align*} 1.\,\textup{fejl}:\\f &= f_0+ \frac{\Delta f}{2} \\ f &\;{\color{Red} \neq }\; 435\,\textup{Hz}+\frac{1{\color{Red} .2}7941...\,\textup{MHz}}{2}=... \\ 2.\,\textup{fejl}:\\\textup{Hz} &\;{\color{Red} \neq }\;\textup{Hz}+\textup{MHz} \\ &= \textup{Hz}+\frac{10^6\,\cancel{\textup{M}}\textup{Hz}}{\cancel{10^6}}=\textup{Hz}+10^6\,\textup{Hz} =\bigl(1+10^6\bigr)\textup{Hz} \\\\\textup{Hvis } \Delta f=127{\color{Red} .9}41... \,{\color{Red} \textup{M}}\textup{Hz}\Rightarrow f &= 435\,\textup{Hz}+\frac{127.941...\,\textup{MHz}}{2} \\ &= \left (435+10^6\cdot \frac{127.941...}{2}\right )\textup{Hz} \\ f &\approx 435\,\textup{Hz}+64\cdot 10^6\,\textup{Hz}=435\,\textup{Hz}+64\,\textup{MHz} \\ f &\approx 64.000435\,\textup{MHz} \end{align*}

hvilket ikke kan høres...

Desuden bruges et afrundet resultat ikke til at regne videre med.

\begin{align*} \textup{N\aa r } \Delta f=\frac{2\cdot 435\cdot 180}{3.6\cdot 340}\,\textup{Hz}\Rightarrow f &= 435\,\textup{Hz}+\frac{\frac{435}{34}}{2}\,\textup{Hz} \\ &= \left (435+\tfrac{435}{68}\right )\textup{Hz} \\ &= 435\cdot \left (1+\tfrac{1}{68}\right )\textup{Hz} \\ f &= 435\cdot \tfrac{69}{68}\,\textup{Hz} \\ f &\approx 441\,\textup{Hz} \end{align*}

da man først, eller eventuelt slet ikke, afrunder til sidst.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april kl. 17:44 af ringstedLC

Bemærk forskellen i % på de to frekvensændringer:

\begin{align*} \textup{Dit\,resultat }\Delta f &=f-f_0 \\&= \bigl(435.639...-435\bigr)\textup{Hz} \\ \frac{\Delta f}{f_0}\cdot 100\% &= 0.15\% \\ \textup{\#12's resultat }\Delta f &=f-f_0 \\&= \bigl(441-435\bigr)\textup{Hz} \\ \frac{\Delta f}{f_0}\cdot 100\% &= 1.38\%\end{align*}

Det kræver et godt "musik-øre" at høre en frekvensændring på 0.15%.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. april kl. 18:12 af ringstedLC

Bemærk iøvrigt:

Præcis når toget/lydkilden passerer er der ikke noget dopplerskift, da lydkildens fart u skal forstås som den hastighed, hvormed den nærmer/fjerner sig til/fra modtagerens position.

A. baseret på: "kører forbi" ⇒ u = 0 m/s:

\begin{align*} \Delta f &= 2\cdot f_0\cdot \frac{u}{v_{lyd}} \\ \Delta f &= 2\cdot 435\,\textup{Hz}\cdot \frac{0\,\frac{\textup{m}}{\textup{s}}}{340\,\frac{\textup{m}}{\textup{s}}} =0\,\textup{Hz} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. april kl. 18:12 af ringstedLC

#10
Min v_lyd giver bare en lidt højere værdi, så ved ikke hvad jeg har gjordt forkert?

vlyd er opgivet, - den skal ikke beregnes. Men i D. skal du isolere vlyd for at vise det ønskede.


Skriv et svar til: Beregning af fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.