Fysik

opgave om lys og bølgelære

25. maj kl. 12:39 af fuckmath - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder sådan:

To lasere udsender lysstråler med forskellige farver lys. Lyset fra de to lasere har frekvenserne f1 = 4,80 * 1014 Hz, f2 = 3,4 * 1014 Hz

a) Bestem bølgelængden i vakuum og farven for de to laserstråler.

Lyset fra laserne sendes vinkelret ind på et optisk gitter med 600 linjer per mm.

b) Beregn afbøjningsvinklen for første orden for de to stråler.

Er der en der kan hjælpe? :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj kl. 13:19 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{a)}\\&\textup{b\o lgeformlen:}\\&& \lambda\cdot f=c\\&\textup{giver:}\\&& \lambda=\frac{c}{f}\\\\\\&& \lambda_1=\frac{2.99792\cdot 10^8\;\mathrm{\frac{m}{s}}}{4.80\cdot 10^{14}\;\mathrm{s^{-1}}}=6.25\cdot 10^{-7}\;\mathrm{m}\\\\&& \lambda_2=\frac{2.99792\cdot 10^8\;\mathrm{\frac{m}{s}}}{3.4\cdot 10^{14}\;\mathrm{s^{-1}}}=8.82\cdot 10^{-7}\;\mathrm{m} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj kl. 13:38 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{b)}\\&\textup{gitterformlen:}\\&&d\cdot \sin\left ( \varphi_n \right )=n\cdot \lambda_n\qquad d=\frac{1}{600}\;\mathrm{mm}=1666.67\;\mathrm{nm}\\&\textup{giver:}\\&& \varphi_n=\sin^{-1}\left (\frac{n\cdot \lambda_n}{d} \right )\\\\\\&& \varphi_1=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 6.25\cdot 10^6\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=1.34\degree\\\\&& \varphi_2=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 8.82\cdot 10^2\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=2.66\degree \end{array}


Svar #3
25. maj kl. 13:56 af fuckmath

#2

\small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{b)}\\&\textup{gitterformlen:}\\&&d\cdot \sin\left ( \varphi_n \right )=n\cdot \lambda_n\qquad d=\frac{1}{600}\;\mathrm{mm}=1666.67\;\mathrm{nm}\\&\textup{giver:}\\&& \varphi_n=\sin^{-1}\left (\frac{n\cdot \lambda_n}{d} \right )\\\\\\&& \varphi_1=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 6.25\cdot 10^6\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=1.34\degree\\\\&& \varphi_2=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 8.82\cdot 10^2\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=2.66\degree \end{array}

hvordan regner du bølgelængderne til nm?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj kl. 14:21 af mathon

                               \small 1\;\mathrm{mm}=10^6\;\mathrm{nm}


Svar #5
25. maj kl. 15:06 af fuckmath

#2

\small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{b)}\\&\textup{gitterformlen:}\\&&d\cdot \sin\left ( \varphi_n \right )=n\cdot \lambda_n\qquad d=\frac{1}{600}\;\mathrm{mm}=1666.67\;\mathrm{nm}\\&\textup{giver:}\\&& \varphi_n=\sin^{-1}\left (\frac{n\cdot \lambda_n}{d} \right )\\\\\\&& \varphi_1=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 6.25\cdot 10^6\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=1.34\degree\\\\&& \varphi_2=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 8.82\cdot 10^2\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=2.66\degree \end{array}

Jeg ved ikke om jeg gøre noget forkert, men når jeg taster φ1 i lommeregneren står der "domain error"

og når jeg taster φ2 får jeg den til 31,95º


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj kl. 15:40 af mathon

Det er mig, som har fejltastet:

\small \small \small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{b)}\\&\textup{gitterformlen:}\\&&d\cdot \sin\left ( \varphi_n \right )=n\cdot \lambda_n\qquad d=\frac{1}{600}\;\mathrm{mm}=1666.67\;\mathrm{nm}\\&\textup{giver:}\\&& \varphi_n=\sin^{-1}\left (\frac{n\cdot \lambda_n}{d} \right )\\\\\\&& \varphi_1=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 6.25\cdot 10^{\color{Red} 2}\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=22.02\degree\\\\&& \varphi_2=\sin^{-1}\left (\frac{1\cdot 8.82\cdot 10^2\;\mathrm{nm}}{1666.67\;\mathrm{nm}} \right )=31.95\degree \end{array}


Skriv et svar til: opgave om lys og bølgelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.