Fysik

hjælp til opgave om erstatningsmodstande

09. juni kl. 11:01 af fuckmath - Niveau: B-niveau

hej, jeg vil gerne bede om hjælp til følgende opgave:

(billedet som viser koblingerne er vedhæftet)
a) Bestem erstatningsmodstanden for de viste koblinger.

Kredsløbet med modstandskoblingerne påtrykkes en spænding på 12 V. 
b) Beregn strømmene i de to koblinger.

tak på forhånd!

Vedhæftet fil: billede af koblingerne.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni kl. 11:50 af PeterValberg

Se eventuelt denne video < LINK > så kan du få en idé om, hvordan manberegner det.

BTW: Jeg skulle mene, at den modstand på 71 Ω ingen betrydning har,
          den er jo kortsluttet med en ledningsforbindelse.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni kl. 12:06 af PeterValberg

Den første opgave skulle gerne give omkring 21,2 Ω
Herunder er opgaven løst med Tinkercad

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni kl. 12:10 af PeterValberg

Den anden opgave skulle gerne give cirka 4,17 Ω

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni kl. 16:29 af M2023

#0. Du kan gøre det lettere ved at omtegne kredsene som vist.

Vedhæftet fil:2073751.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni kl. 16:31 af PeterValberg

#4
Du har godt nok glemt modstanden på 71 ohm men det er jo ligegyldig, da den er kortsluttet og ikke har betydning
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni kl. 20:13 af M2023

#4

d) Re = 1/(1/(12 + 33) + 1/50 + 1/200) Ω = 21,2 Ω

e) Re = 1/(1/2 + 1/6) + 1/(1/4 + 1/8) Ω = 4,17 Ω


Svar #7
13. juni kl. 17:41 af fuckmath

hvad med opgave b? :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni kl. 17:49 af PeterValberg

Den burde du kunne regne med hjælp fra mine videoer om emnet :-)

R_{\text{erstat.}}=\frac{2\cdot 6}{2+6}+\frac{4\cdot 8}{4+8}=\,....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. juni kl. 17:46 af M2023

#7...hvad med opgave b? 

For at regne strømmen gennem hver modstand ud, skal du benytte, at spændingen over en parallelkobling er den samme for alle grene i koblingen. 

For d) får man:
I1 = (12 V)/(12 Ω + 33 Ω) = (12 V)/(45 Ω) = 0,27 A 
I2 = (12 V)/(50 Ω) = 0,24 A
I3 = (12 V)/(200 Ω) = 0,06 A


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni kl. 14:15 af M2023

#9. e)

Erstatningsmodstanden for venstre parallelkobling er Re1 = 1/(1/2 + 1/6) Ω = 1,50 Ω 
Erstatningsmodstanden for højre parallelkobling er Re2 = 1/(1/4 + 1/8) Ω = 2,67 Ω 
Erstatningsmodstanden for hele kredsen er Re = 4,17 Ω 
Spændingen over venstre parallelkobling kaldes U1 og spændingen over højre kaldes U2.
I1 er strømmen gennem 2 Ω's modstanden, I2 er strømmen gennem 6 Ω's modstanden, I3 er strømmen gennem 4 Ω's modstanden og I4 er strømmen gennem 8 Ω's modstanden. 
I1 = U1/(2 Ω) = (U·Re1/Re)/(2 Ω) = (12 V)·(1,50 Ω)/(4,17 Ω)/(2 Ω) = 2,15 A
I2 = (12 V)·(1,50 Ω)/(4,17 Ω)/(6 Ω) = 0,72 A 
I3 = U2/(4 Ω) = (U·Re2/Re)/(4 Ω) = (12 V)·(2,67 Ω)/(4,17 Ω)/(4 Ω) = 1,92 A
I4 = (12 V)·(2,67 Ω)/(4,17 Ω)/(8 Ω) = 0,96 A


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. juni kl. 09:26 af M2023

#10...Spændingen over venstre parallelkobling kaldes U1 og spændingen over højre kaldes U2.

U1 = U·Re1/Re = (12 V)·(1,50 Ω)/(4,17 Ω) = 4,32 V
U2 = U·Re2/Re = (12 V)·(2,67 Ω)/(4,17 Ω) = 7,68 V

I1 = U1/(2 Ω) = (4,32 V)/(2 Ω) = 2,16 A
I2 = U1/(6 Ω) = (4,32 V)/(6 Ω) = 0,72 A
I3 = U2/(4 Ω) = (7,68 V)/(4 Ω) = 1,92 A
I4 = U2/(8 Ω) = (7,68 V)/(8 Ω) = 0,96 A


Skriv et svar til: hjælp til opgave om erstatningsmodstande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.