Kemi

Vandig opløsning, beregn pH af H3A

13. august kl. 22:00 af ronniemøller - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Sprg:

"En fiktiv triprot syre H3A har følgende syrestyrkekonstanter: K_a1 =2,5*10^(-3) , K_a2 = 5,1*10^(-8) og K_a3 = 6,7*10^(-13). Hvad er pH for en 1 L 0,10 M H3A vandig opløsning, hvortil der tilsættes 0,20 mol NaOH uden rumfangsændring?

Svaret (ifølge facit) skal give: 9,7

Nogle der har mulighed for at hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august kl. 20:24 af M2023

#0. Man har neutraliseret H3A og H2A- og er kommet til andet omslagspunkt, hvor man har HA2- tilbage.

Dette er en amfolyt, og pH bliver (når blot den ikke er for stærkt fortyndet) og

pH = 0,5·(pKs(H2A-) + pKs(HA2-)) = 0,5·(-log(5,1·10-8) + (-log(6,7·10-13))) = 0,5·(7,29 + 12,2) = 9,7


Skriv et svar til: Vandig opløsning, beregn pH af H3A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.