Matematik

Undersøgelse af graf

19. august kl. 21:14 af HA2004 - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en given funktion, hvor jeg skal finde hhv. definitionsmængden, nulpunkter, ekstrema, værdimængde, vendepunkter, monotoniforhold samt asymptoter. Kan I hjælpe?(helst i n-spire)

På forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august kl. 21:52 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august kl. 21:54 af mathon

\small \small \begin{array}{llllllll} \textup{Definitionsm\ae ngde:}&Dm(g):\left \{ x\in\mathbb{R}\mid x\neq -3 \right \} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august kl. 22:03 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Define }g(x)=\frac{x^2+2x-1}{x+3}\mid x\neq -3\\\\ \textup{Nulpunkter for }g(x)&\textup{solve }\left ( g(x)=0,x \right )\\\\& x=\left\{\begin{matrix} -1-\sqrt{2}\\ -1+\sqrt{2} \end{matrix}\right.\\\\\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august kl. 22:12 af mathon

\small \begin{array} {llllll} \textup{Define }gm(x)=\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} x}\left ( g(x) \right )\\\\\\ \textup{ekstrema:}\\& \textup{solve}\left ( gm(x) =0,x\right )\\\\&x=\left\{\begin{matrix} -3-\sqrt{2}\\ -3+\sqrt{2}\\ \end{matrix}\right. \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august kl. 22:19 af mathon

\small \begin{array}{llllll} g(x)=x+1+\frac{2}{x+3}\\\\ g(x)\rightarrow x+1\textup{ for }x\rightarrow \infty\\\\ \textup{dvs}\quad \textup{linjen }y=x-1\textup{ er asymptote.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august kl. 22:22 af mathon

Prøv selv med
                            g(x) for x → -\small \infty


Svar #7
19. august kl. 23:01 af HA2004

Mange tak for hjælpen. Siden det er en rationel funktion, kan man så finde monotoniforhold?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august kl. 23:15 af StoreNord

Ja, du skal bare differentiere den.
Læg mærke til, at der er 2 grafer i billedet.
 


Svar #9
20. august kl. 00:12 af HA2004

Kan du evt. vise mig det?:)


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. august kl. 07:42 af mathon

Undersøg for lodret asymptote:

                                                  \small \begin{array}{llllll} g(x)\rightarrow ?\textup{ for }x \to -3^-\\\\ g(x)\rightarrow ?\textup{ for }x \to -3^+ \end{array}                  


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. august kl. 08:59 af mathon

                                                 \small \textup{lim}\underset{x\rightarrow -3^-}{g(x)}=-\infty

                                                 \small \textup{lim}\underset{x\rightarrow -3^+}{g(x)}=\infty

altså er linjen
                                                 \small x=-3   lodret asymptote


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. august kl. 09:20 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Monotoni:}\\&& \textup{sign}\left ( gm(-3-\sqrt{2}-10^{-7}) \right )=1\Leftrightarrow g(x)\textup{ er voksende}\\\\&& \textup{sign}\left ( gm(-3-\sqrt{2}+10^{-7}) \right )=-1\Leftrightarrow g(x)\textup{ er aftagende}\\\\\\&& \textup{sign}\left ( gm(-3+\sqrt{2}+10^{-7}) \right )=1\Leftrightarrow g(x)\textup{ er voksende} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. august kl. 11:29 af M2023

#5. g(x) = x - 1 + 2/(x+3)

#13. Man kan også sige: solve(gm(x) > 0, x). Det vil give de intervaller, hvor g(x) er voksende. Tilsvarende: solve(gm(x) < 0, x) for aftagende.

Angående definitionsmængde (eng.: domain) og værdimængde (eng.: range).
Der findes en funktion i nspire, der hedder domain(g(x), x), som giver definitionsmængden. Hvis man i stedet skriver domain(g(x), y), så får man både definitionsmængde og værdimængde på en gang. Man skal bare renskrive resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. august kl. 21:39 af mathon

#11 udbygget

                           \small \begin{array}{lllllll} \textup{sign}\left (-3-\sqrt{2}-10^{-7} \right )=1\Leftrightarrow g(x)\textup{ er voksende for }x<-3-\sqrt{2}\\\\ \textup{sign}\left (-3-10^{-7} \right )=-1\Leftrightarrow g(x)\textup{ er aftagende for }-3-\sqrt{2}< x<-3\\\\ \textup{sign}\left (-3+\sqrt{2}+10^{-7} \right )=1\Leftrightarrow g(x)\textup{ er voksende for }x> -3+\sqrt{2} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. august kl. 10:29 af mathon

Bemærk korrektionen af

\small \small \small \small \begin{array}{llllll} g(x)=x{\color{Red} -}1+\frac{2}{x+3}\textup{ i }\#14\\\\ g(x)\rightarrow x-1\textup{ for }x\rightarrow \infty\\\\ \textup{dvs}\quad \textup{linjen }y=x-1\textup{ er asymptote.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. august kl. 13:35 af M2023

#0. Monotoni:
Voksende for x < -3 - √2
Aftagende for -3 - √2 < x < -3
Aftagende for -3 < x < -3 + √2
Voksende for x > -3 + √2

Vedhæftet fil:graf.png

Brugbart svar (0)

Svar #18
21. august kl. 15:17 af M2023

#17. Man kan også sige:

Voksende for x < -3 - √2 ∨ x > -3 + √2
Aftagende for -3 - √2 < x < -3 + √2 (ikke defineret for x = -3)


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. august kl. 20:40 af M2023

#0. Værdimængde: {y∈R |y ≤ g(-3-√2) ∨ y ≥ g(-3+√2)} = {y∈R |y ≤ -6,87 ∨ y ≥ -1,17} 


Skriv et svar til: Undersøgelse af graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.