Fysik

Find kraftmoment i opbremsning

31. oktober 2023 af Hurray - Niveau: A-niveau

Hvordan løser jeg opgave b i denne opgave?

Vedhæftet fil: indgangsluse.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2023 af Eksperimentalfysikeren

Du har en serie ligninger til rådighed:

\\ \omega = \frac{d \Theta}{dt} \\ \alpha =\frac{d\omega}{dt} \\ M = I \cdot \alpha \\ \Theta = \omega_{0} \cdot t +\frac{1}{2}\cdot \alpha \cdot t^{2} \\ \omega_{0} = \alpha \cdot t

t er kendt. Det er de 9 sekunder.

Θ er også kendt. Det er 1½ omdrejning, der så lige skal omregnes til radianer.

Indsæt ω0 fra den nederst ligning i den næstnederste ligning. Så har du en ligning, hvor du kan bestemme α. Resultatet bruger du til at finde M


Svar #2
01. november 2023 af Hurray

Kan jeg ikke blot bruge disse to?

\alpha = \frac{\Delta \omega}{\Delta t}

M=I\cdot \alpha


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2023 af M2023

#2. Du kender ikke Δω. Du har:

θ(t) = 0,5·α·t2 + ω0·t     (~ s(t) = 0,5·a·t2 + v0·t)

ω(t) = α·t + ω0              (~ v(t) = a·t + v0)

M = I·α                          (~ F = m·a)

Sæt bremsetiden til Δt. Man får: ω(Δt) = 0, da slusen står stille efter opbremsning.

Derfor gælder: α·Δt + ω0 = 0 ⇒ ω0 = -α·Δt. Dette indsættes i formlen for drejningsvinkel:

θ(t1) = 0,5·α·Δt2 + (-α·Δt)·Δt = -0,5·α·Δt2 ⇒ α = -θ(Δt)·2/Δt2.

Da I = 0,60 kg·m2, Δt = 9 s og θ(Δt) = 1,5·2·π = 3π, så får man:

M = -2·I·θ(Δt)/Δt2 = -2·(0,60 kg·m2)·(3·π)/(9 s)2 = -0,14 Nm.

Det vil sige, at kraftmomentets størrelse er 0,14 Nm. Minustegnet viser, at kraftmomentet virker imod omdrejningsretningen.


Skriv et svar til: Find kraftmoment i opbremsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.