Fysik

Baggrundsstråling, Vejen til fysik B2, Opgave 95, Side 104 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

06. november 2023 af ca10 - Niveau: B-niveau

I Silkeborg er baggrundsstrålingen fra undergrunden 0,21 mSv/år, på Bornholm er den 0,56 mSv/år.


a) Hvor mange ekstra cancertilfælde skal vi forvente, hvis flytter 40000 sikeborgensere til Bornholm og lader dem blive boende der i et år?. Antag, sammenhængen mellem cancerrisiko og dosisækvivalent er linær.
Mit forsøg:
Risiko i % = 5% / Sv * H  (H er dosisækvivalent )

                 = 5 % / Sv * 5,6 * 10-4 Sv = 0,0028 %

For hver person er der en sandsynlighed på  0,0028 % for at få kræft på grund af bagrundsstrålingen fra undergrunden på Bornholm.

40.000 personer * 0,0028 % = 1,12 personer
I facitlisten side 208 er svaret 0,14 stk

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2023 af peter lind

Der spørges om ekstra cancertilfælde, så den forøgede dosis er 0,56 mSv/år - 0,21 mSv/år


Svar #2
06. november 2023 af ca10

Tak for svaret.

( 0,56 m/Sv/år - 0,21 mSv/år ) = 0,35 mSv/år

Risiko:   40000 borgere • 0,35 mSv/ år • 100 %  = 140 borgere

Så der vil være ifølge min udregning 140 ekstra cancertilfælde pr. år.

Min udregning er åbenbart  forkert, da løsningen ifølge facitliste er, at  der vil være 0,14 ekstra cancertilfælde pr år.

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2023 af peter lind

I #0 har du også 5% og 0,0028 %, Hvor kommer de fra ? og hvad er det?


Svar #4
06. november 2023 af ca10

Tak for svaret

De 5 % / Sv har jeg fra Vejen til fysik B2, Opgave 95, Side 104 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh) side 94 der nævner en en risikomodel:

                                             Risiko i % = 5 % / Sv • H

hvor H er dosisækvivalentet.

De 5 % / Sv * 5,6 * 10-4 Sv = 0,0028 % 

hvor jeg har sat H = 5,6 * 10-4 Sv. Det er en fejl.

Mit spørgsmål er, hvordan udregner man antallet af ekstra cancertilfælde hvis man flytter 40000 silkeborgensere til Bornholm og lader dem blive boende der i et år, da jeg ikke jeg lave den rigtige udregning?

På forhånd tak.

            


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. november 2023 af peter lind

Du har regnet med som om der stod sievert men der stod msievert


Svar #6
06. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Er det muligt at ringstedLC har tid til at vise hvordan man foretager en korrekte udregning til at løse opgave a) da jeg er kørt fast og jeg kan ikke foretage den korrekte udregning?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. november 2023 af peter lind

Sievert er defineret som den biologiske effekt på mennesker pr år og som der også står i opgave anses line linær funkton af påvirkningen

Det betyder at påvirkningen af 2 sievet er det dobbelte af en sievert, påvirkningen af 3 sievet er 3 gange så stor som 1 severt ogalment  x sievet er x gange så stor som en sievet.

I dine tal er påvirkningen 0,21 msievert/år og 0,56 msievet/år og væksten således

0,56 msievet/år - 0,21 msievet/år

Nu er det ikke alle skader der er dødlige. Det er kun 5% så slutresultat bliver med 40000 mennesker

5%*40000*(0,56 msievet/år - 0,21 msievet/år)


Svar #8
08. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Jeg prøver:

5% • 40000 • ( 0,53 msievet/år - 0,21 msievet/år ) = 7000.

Er det  løsningen på a) at hvis man flytter 40000 sikeborgensere til Bornholm og lader dem blive boende der i et år. Antag, sammenhængen mellem cancerrisiko og dosisækvivalent er linær.så vil der være 7000 ekstra cancertilfælde?

Mit spørgsmål, er bogens facit på 0,14 stk forkert?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. november 2023 af ringstedLC

#8 Dit regnestykke giver ikke 7000.

Da sammenhængen mellem cancerrisiko og dosisækvivalent er lineær, bliver sammenhængen mellem antal tilfælde og dosisækvivalent også lineær:

\begin{align*} \textup{Ekstra tilf\ae lde} &= \frac{40000\cdot p_{cancer,\,\%}\cdot \bigl(0.56-0.21)\,\textup{mSv}}{\textup{Sv}} \\ &= \frac{40\cdot 10^3\cdot p_{cancer, \,\%}\cdot 0.35\cdot 10^{-3}\,\textup{Sv}}{\textup{Sv}} \\ \textup{Ekstra tilf\ae lde} &= 14\cdot p_{cancer,\,\%} \\\textup{Ekstra tilf\ae lde} &=0.14 \;,\;p_{cancer,\,\%}=1\% \\ \textup{Ekstra tilf\ae lde} &=0.7 \;\;\;,\;p_{cancer,\,\%}=5\% \end{align*}


Svar #10
09. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Ekstra tilfælde:

Jeg ved ikke hvad P står for:

Ekstra tilfælde = 40000 • Pcancer , % ( 0,56 - 0,21) m Sv / Sv

                        = 40 • 103 • Pcancer , % ( 0,56 - 0,21) m Sv / Sv

Ekstra tilfælde = 14 • Pcancer , % 

Ekstra tilfælde = 0,14, Pcancer , % = 1 %

Som jeg forstår dit regne stykke :

Ekstra tilfælde = (( 40 • 1 % •( 0,56 - 0,21) m Sv / Sv)) / 100 % = 0,14 stk

Mit spørgsmål er, hvad blev der af faktoren 103 for de 40000 personer bliver til 40 personer som jeg læser dit regnestykke og Pcancer , % = 1 % hvor kommer den procent fra?

På forhånd tak

         


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2023 af peter lind

Det har jeg svaret på i #5


Svar #12
09. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Svar # 11.

Jeg forstår ikke dit svar, kan du ikke uddybe dit svar.

Er der nogen der kan vise hvordan man beregner at antallet af ekstra cancertilfælde er 0,14 stk.

For de svar jeg har fået hidtil har jeg svært ved at gennemskue.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2023 af ringstedLC

\begin{align*} 10^3\cdot \textup{mSv} &= 10^3\cdot 10^{-3}\,\textup{Sv}=\textup{Sv} \end{align*}

Få styr på præfikserne og deres 10'er potenser!

Opgaven oplyser ikke sandsynligheden p (risikoen). Men hvis facit skal være 0.14 må p være 1% fundet ved at indsætte facit og løse ligningen for p.


Svar #14
10. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Til svar #13

Jeg har vedhæftet en fil med opgave teksten og facit (det burde jeg have gjort fra starten da jeg oprettede spørgsmålet)

Så må der mangle oplysninger i opgave 95 vedørende at skal være 1% for at resultatet skal være at ekstra cancertilfælde skal være 0,14 stk.


Brugbart svar (1)

Svar #15
10. november 2023 af ringstedLC

Jeg ser ingen fil!


Svar #16
10. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Vedhæftet fil:Scan_20231110.png

Svar #17
10. november 2023 af ca10

Tak for svaret

Til Svar 15, ringstedkC

Jeg har tidligere vedlagt en fil der må være sket fejl

Der burde lige en fil nu.


Svar #18
10. november 2023 af ca10

fil

Vedhæftet fil:Scan_20231110.png

Svar #19
10. november 2023 af ca10

Der står i mit Svar # 16 har jeg vedhæftede en fil, men filen burde være vedhæftet og i mit Svar #  18 har jeg igen forsøgt at vedhæfte en fil med opgave 95, den burde være vedhæftede. 

I så fald ved jeg ikke hvad årsagen er til at filen ikke er vedhæftede.

Når jeg ser under Svar # 16 står der følgende:

Vedhæftet fil:Scan_20231110.png

Og når jeg ser under Svar #18 står der Vedhæftet fil:Scan_20231110.png.

Så den vedhæftede burde være der. Jeg foretager log ud og foretager log ind igen for at se om der er en  vedhæftede fil.

På forhånd tak


Svar #20
10. november 2023 af ca10

Som jeg ser det ligger den vedhæftede der nu.

På forhånd tak


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.