Fysik

Fysik

26. november 2023 af Duken - Niveau: C-niveau

Hej

Hvordan kan denne formel sidestilles med formlen for en lineær forskrift?

v = λ*f


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2023 af SuneChr

Hastighed er proportional med bølgelængde og frekvens.


Svar #2
26. november 2023 af Duken

så hvad er a og hvad er x i en lineær funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2023 af SuneChr

Det kommer an på, hvad der holdes konstant, λ eller f.
For konstant λ er λ = a og f = x og y = v
For konstant f er f = a og λ = x og y = v


Svar #4
26. november 2023 af Duken

det forstår jeg ikke helt. når man ændrer på vægten hvad ændrer man så på


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2023 af ringstedLC

v er symbolet for hastighed. "Vægt" bruges kun sjældent i fysik.

\begin{align*} f(x)=a\,x+b &= a\,x &&,\;b=0 \\ \textup{Enten}:\\ v(f) &= \lambda \cdot f \\ \textup{eller}:\\ v(\lambda) &= f\cdot \lambda \end{align*}

Det vil sige, at enten er bølgelængden konstant og frekvensen varieres eller omvendt.


Svar #6
26. november 2023 af Duken

men frekvensen er altid varrierende


Svar #7
26. november 2023 af Duken

men også bølgelængden i forsøget


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. november 2023 af ringstedLC

Det er muligt, - vi kender jo ikke forsøget, men så kan formlen ikke sidestilles med en lineær forskrift.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. november 2023 af SuneChr

Hvis vi afbilder λ og f i et sædvanligt koordinatsystem, får vi kurven for en hyperbel, der viser
omvendt proportionalitet.
I et dobbelt-logaritmisk koordinatsystem afbildes λ og f som en ret linje.
Vi har
log v = log λ + log f
v er konstant og lader vi λ være uafhængig variabel, svarende til x, får vi
log f = - log λ + log v
f kan i det dobbeltlogaritmiske system direkte aflæses på y-aksen og λ aflæses direkte på x-aksen.
Du kan også vælge at have f på x-aksen og λ på y-aksen ved at bytte om i ligningen.


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.