Kemi

Angiv pKa1 og ligevægtkonstanten Ka1 for H2CO3

17. januar kl. 11:29 af eleeeev - Niveau: Universitet/Videregående

Angiv pH i en vandig opløsning, der indeholder 0,15 M NaCl ved en temperatur på 20 °C, når opløsningen er mættet med CO2 ved et partialtryk på 5,8 kPa og pKa1 for H2CO3 er målt til 6,48

Jeg bruger henrys lov til at finde [H2CO3]

[H2CO3]= p(CO2)/k' = 5,8 kPa / 2,6 kPa/mM = 2,23 mM

Jeg vil bruge bufferligningen:

pH = pKa + log([HCO3-]/ [H2CO3])

pH = 6,48 + log([HCO3-] / 2.23 mM)

Hvordan finder jeg [HCO3-]?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar kl. 13:27 af M2023

#0. pH = (1/2)·(pKa - log(c)) = (1/2)·(6,48 - log(2,23·10-3)) = 4,6


Svar #2
17. januar kl. 13:30 af eleeeev

Okayy- jeg forstår dog ikke helt hvorfor at der ganges med 1/2?:)

Skriv et svar til: Angiv pKa1 og ligevægtkonstanten Ka1 for H2CO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.