Fysik

Rumrejsende til den nærmeste stjerne, Vejen til Fysik B2, Opgave 144, Side 144 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

19. marts kl. 11:15 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 144. En rumrejsende vil besøge en af de nærmeste stjerner, som er 6,2 lysår borte. Hans rumskib accelerer med en konstant acceleration på 1,5 g (1,5 gange tyngdeaccelerationen), indtil det når 1/10 af lysets hastighed. Herefter holder det farten konstant, indtil det igen ved slutningen af rejsen bremser med en acceleration af størrelsen af 1,5g.
a. Hvor lang tid tager det at nå op på 1/10 af lysets hastighed?
b. Hvor lang en strækning har rumskibet tilbagelagt?
c. Hvor lang tid varer hele turen?

( Se vedhæftede fil med opgaveteksten, men i facitlisten er der ingen facit til opgave 144 så man har ikke mulighed for at anvende facitlisten til evt at komme igang med at løse opgaven )

Jeg har ingen idé om hvordan man kommer igang med at løse opgave 144.

Derfor vil jeg gerne have tip til, hvordan man kommer igang med at løse opgave 144.

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Opgave 144.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts kl. 12:21 af Eksperimentalfysikeren

Start med at regne de opgivne størrelser om til SI-enheder.

a. Du kan så benytte, at v=at, hvor v er hastigheden efter tiden t med accelerationen a.

Du kan så benytte s =½at2 til at finde svaret på spørgsmål b.

Træk 2 gange denne afstand (Rumskibet skal også bremses ned)

Træk det fra den totale afstand. Du kan så regne tiden for den mellemliggende strækning ud ved s=vt.

Læg til sidste de tre tidsrum sammen.


Svar #2
19. marts kl. 16:00 af ca10

Tak for svaret 

Jeg ser nærmere på det.


Svar #3
21. marts kl. 15:05 af ca10

Til Svar #1 Eksperimentalfysikeren

Du skriver:

"Start med at regne di opivne størrelser om til SI-enheder"

I Vejen til Fysik B2 angives der enheder og naturkonstanter som anvendes. Spørgsmålet er om de enheder og naturkonstanter er SI-enheder.

Størrelse  Enhed                     Omregning 

                 Lysår                       1 Lysår = 9,46 • 1015 m   (Side 213)

Naturkonstant

Lysets fart                                 c = 2,99792458 • 10m / s      (Bogens omslag)

Normal tyngdeacceleration      g = 9,80665 N / kg

Tyngdeacceleration i DK          g = 9,82 N / kg

I Vejen til Fysik B2

På side 174 angives tyngdeaccelerationen g = 9,82 m / s2 og den enhed der anvendes i bogens eksempler. Jeg ved ikke om man så kan opfatte at man kan skrive  g = 9,82 N / kg = 9,82 m / s.

Mine forsøg ud fra tip i svar #1

a) Hvor lang tid tager det at nå op på 1/10 af lysets hastighed?

-------------

v = a • t

 1 / 10 • 2,99792458 • 108 m / s = 1,5 • 9,82 m / s2 • t

                                                                  1 / 10 • 2,99792458 • 108  m •  s2  

                                                                  ---------------------------------------------

      1 / 10 • 2,99792458 • 10m / s                          m • s

t =  ------------------------------------------- =  ------------------------------------------------- = 2008471,28 s 

                   1,5 • 9,82 m / s2                                    1,5 • 9,82 

Det tager rumskibet 23 timer at nå 1 / 10 af lysets hastighed.

b)  Hvor lang en strækning har rumskibet tilbagelagt?

---------

s = ( 1 / 2 ) • a • t2

s = ( 1 / 2 ) • 9,82 m / s2 • (2008471s )2  = 1,98067227710 • 1013 

Rumskibet har tilbagelagt en strækning på km.

c. Hvor lang tid varer hele turen?

------

Tip: Træk 2 gange denne afstand (Rumskibet skal også bremses ned)

2 •   1,98067227710 • 1013 m =  3,96134554200 • 1013 m

Tip: Træk det fra den totale afstand

6,2 ( lysår ) • 9,46 • 1015 m - 3,96134554200 • 1013 m  = 5,986123865446 • 1016 m

Tip: Tiden for den mellemliggende strækning regnes ud ved s=vt.

5,86518027681 • 1016 m = 1 / 10 • 2,99792458 • 108 m / s • t

           5,86518027681 • 1016 m

t = --------------------------------------------------- = 1956287994,93 s

      ( 1 / 10 )  • 2,99792458 • 108 m / s 

Den sidste strækning:

s = ( 1 / 2 ) • a • t2

 5,986123865446 • 1016 m  = 1,5 • 9,82 m / s2 . • t2

         5,986123865446 • 1016 m  

t2 = --------------------------------------- 

              1,5 • 9,82 m / s2 

t = √ (  5,986123865446 • 1016 m /   1,5 • 9,82 m / s2 ) = 63080238 s 

2008471 s + 1956287994 s + 63080238 s = 2021376703 s = 2021376703 / ( 60 • 60 • 24 • 365 ) = 64 år

Til Svar # 1 Eksperimentalfysikeren

Mit spørgsmål er, har jeg besvaret spørgsmål a) b) og c) i opgave 144 rigtigt. Jeg kan ikke gennemskue om jeg har regnet rigtigt.

På forhånd tak


Skriv et svar til: Rumrejsende til den nærmeste stjerne, Vejen til Fysik B2, Opgave 144, Side 144 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.