Matematik

Løsning af ligning og find grundmængden

18. august 2024 af Denstuderende25 - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg har fået en opagve for i matematik der siger:

For hver af nedenstående ligninger skal du:
Opskrive grundmængden
Løse ligningerne i Maple eller andet CAS-værktøj

Jeg er ikke lige den bedste til maple, så vil være meget taknemmelig, hvis nogen kan hjælpe mig med maple koderne til denne.

Jeg har selv prøvet med koden.
ligningen som jeg skal løse og skrive grundmængden for, er vedhæftet i skærmbilledet.

Ved ikke, hvor fejlen er, men som min lærer har fortalt mig, skulle jeg skrive koden således:

nsolve(x*sin(x)=0.5, x ∈ [-5..5] )

Maple siger at den ikke kan løse dette, da der er fejl i koden.

Håber at der er nogen der kan hjælpe.

På forhånd, tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2024 af ringstedLC


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. august 2024 af mathon

Løst med andet CAS-værktøj:

Her TI-nspire
                            
\begin{array}{llllll} \textup{solve}(x\cdot \sin(x))=0.5,x)\mid -5\leq x \leq 5\\\\ x=\left\{\begin{matrix}-2.97259\\-0.740841\\0.740841\\2.97259 \end{matrix}\right. \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. august 2024 af ringstedLC

Jeg tror nok, at du altid skal anføre hvilken variabel, der skal løses for.

Prøv istedet at skrive: nsolve( x * sin(x) = 0.5, xx ∈ [-5;5] )


Svar #4
18. august 2024 af Denstuderende25

Tusinde tak. Jeg har løst ligningen således med maple (vedhæftet i skærmbilledet), men er grundmængden så allerede angivet som x ∈ [-5;5]? eller er grundmængden og intervallet to forskellige begreber/ting?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2024 af ringstedLC

Du sjusker med indskrivningen. Derfor ligger nogle af dine løsninger udenfor intervallet.

For øvelsens skyld:

- Tegn grafen i intervallet og dens skæringspunkter med y = 0.5

- Tegn eventuelt grafen uden intervallet og zoom ud.


Svar #6
18. august 2024 af Denstuderende25

#5

Du sjusker med indskrivningen. Derfor ligger nogle af dine løsninger udenfor intervallet.

For øvelsens skyld:

- Tegn grafen i intervallet og dens skæringspunkter med y = 0.5

- Tegn eventuelt grafen uden intervallet og zoom ud.

Er dette tegnet korrekt efter din anvisning?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2024 af ringstedLC

Nej. Det er grafen for h, der skal begrænses af intervallet, - ikke grafen for g.

Konstruér så skæringerne mellem de to grafer og se løsningerne.

Derefter tegner du eventuelt "h" igen, men nu uden interval, - dels fordi den giver en sjov symmetri, men også for at se, hvordan intervallet begrænser løsningsmængden til kun fire elementer.

Lav også øvelsen i Maple!

Prøv også at løse ligningen med GG CAS


Svar #8
18. august 2024 af Denstuderende25

#7

Nej. Det er grafen for h, der skal begrænses af intervallet, - ikke grafen for g.

Konstruér så skæringerne mellem de to grafer og se løsningerne.

Derefter tegner du eventuelt "h" igen, men nu uden interval, - dels fordi den giver en sjov symmetri, men også for at se, hvordan intervallet begrænser løsningsmængden til kun fire elementer.

Lav også øvelsen i Maple!

Prøv også at løse ligningen med GG CAS

Undskyld, men hvad mener du med "Konstruér så skæringerne mellem de to grafer og se løsningerne"?
Er dette korrekt tegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2024 af ringstedLC

Nej, din grafs definitionsmængde er ikke rigtig:

Vedhæftet fil:_0.png

Svar #10
18. august 2024 af Denstuderende25

Har gjort. (Forrige skærmbillede var ikke fra den rigtige app) Er dette korrekt?


Svar #11
18. august 2024 af Denstuderende25

Har også prøvet at lave den i maple, men vidste ikke hvordan jeg skulle begrænse x*sin(x) i intervallet i maple.


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. august 2024 af ringstedLC

#10 Korrekt!

#11 Prøv dig lidt frem, skriv fx: plot( h... , -5, 5), se manualen (evt. online) eller find en video om emnet på YT.


Skriv et svar til: Løsning af ligning og find grundmængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.