Matematik

Hjælp til mat

06. september kl. 17:03 af EllaS31 - Niveau: B-niveau

en funktion er givet ved f(x) = (x+6)*(x-2)*(x-8).

a) Benyt f'(x) til at bestemme monotoniforholdene for f.

b)Bestem en ligningng for de tangenter til grafen for f, der har en hældningskoefficient på 4.

c)bestem en ligning for de tangenter til grafen for f, som går gennem punktet (-3,10)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september kl. 17:47 af peter lind

Hvad skal du have hjælp til. Kan du ikke finde f'(x) eller hvad?


Svar #2
06. september kl. 18:22 af EllaS31

nej det kan jeg åbenbart ikke da jeg får nogle yderst mærkelige resultater


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september kl. 19:03 af Anders521

#2 Gerne vis dine udregninger og resultater.


Svar #4
06. september kl. 20:15 af EllaS31

jeg laver det i maple, hvor jeg først har differentieret funktionen, og derefter har jeg skrevet "solve(f'(x) = 0) som jeg får til 4/3 + 2√37/3, 4/32 - √37/3. Jeg har lige prøvet at skrive solve(f(x) = 0) som giver -6,2,8


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september kl. 20:24 af ringstedLC

a)

\begin{align*} f(x) &= (x+6)\,(x-2)\,(x-8) \\ &= (x^2-2x+6x-12)\,(x-8)=(x^3-8x^2...) \\f'(x) &=(3x^2-...) \\ \textup{Alternativ}:\\ f(x) &= \underset{g(x)}{\underbrace{(x^2+4x-12)}}\,\underset{h(x)}{\underbrace{(x-8)}} \\ f'(x) &= g'(x)\cdot h(x)+g(x)\cdot h'(x) \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september kl. 20:24 af ringstedLC

b)

\begin{align*} f'(x) &= {\color{Red}4}\Rightarrow x=\left\{\begin{matrix}x_1\\x_2 \end{matrix}\right. \\ \textup{Tangenter}: y &= 4\cdot\bigl(x-x_1\bigr)+f(x_1) \\ y &= 4\cdot\bigl(x-x_2\bigr)+f(x_2) \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september kl. 20:24 af ringstedLC

c) Indsæt punktets koordinater i tangentligningen og løs ligningen med CAS, når f og f ' er defineret:

\begin{align*} 10 &= f'(x_0)\,(-3-x_0)+f(x_0) \\ \Rightarrow x_0 &= ... \\\textup{Tangent gennem }(-3,10): y &=f'(x_0)\,(x-x_0)+f(x_0) \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september kl. 20:27 af ringstedLC

#4

jeg laver det i maple, hvor jeg først har differentieret funktionen, og derefter har jeg skrevet "solve(f'(x) = 0) som jeg får til 4/3 + 2√37/3, 4/32 - √37/3. Jeg har lige prøvet at skrive solve(f(x) = 0) som giver -6,2,8

Se at da f er givet på faktoriseret form haves rødderne allerede.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september kl. 20:44 af ringstedLC

#4

jeg laver det i maple, hvor jeg først har differentieret funktionen, og derefter har jeg skrevet "solve(f'(x) = 0) som jeg får til 4/3 + 2√37/3, 4/32 - √37/3. Jeg har lige prøvet at skrive solve(f(x) = 0) som giver -6,2,8

Så langt, så godt!

Nu haves x-værdierne for fekstremum (funktionens min./maks.-værdier). Da der er to ekstrema skal du undersøge monotonien i tre (2+1) intervaller ved at indsætte passende x-værdier i f ' og bestemme fortegnet af funktionsværdien.

Plot funktionen for overblik!

NB. Du har sikkert en tastefejl i den sidste løsning.


Svar #10
06. september kl. 20:58 af EllaS31

Mange tak! Men var det rigtigt, at jeg skal skrive solve(f(x) = 0)? Er nemlig ikke helt klar over, hvordan jeg ellers skal skrive det i maple

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september kl. 21:35 af ringstedLC

#10 Nej, for du skal ikke bruge rødderne til monotoniforhold.

Se eventuelt https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/differentialregning/monotoniforhold


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september kl. 21:36 af Anders521

#10

Du kunne gøre følgende i Maple:

                                   


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. september kl. 21:44 af Anders521

#10 Hvilket stemmer overens med grafen for f:

                       

Vedhæftet fil:Graph of f.png

Brugbart svar (0)

Svar #14
06. september kl. 22:01 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{a)}\\&& f(x)=(x+6)\cdot (x-2)\cdot(x-8)\\\\\\&& f{\,}'(x)=1\cdot (x-2)\cdot(x-8)+(x+6)\cdot 1\cdot (x-8)+(x+6) \cdot (x-2)\cdot 1=\\\\&& x^2-10x+16+x^2-2x-48+x^2+4x-12=\\\\&& 3x^2-8x-44\\ \\ \\&& f{\,}'(x)=0\\\\&& x=\left\{\begin{matrix}\frac{4-2\sqrt{37}}{3}\approx -2.88\\ \\ \frac{4+2\sqrt{37}}{3}\approx 5.55\end{matrix}\right. \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. september kl. 22:05 af mathon

Fortegnsvariation
for f{\,}'(x):                              +                                   -                                     +                   
x-variation:                  _______________-2.88_______________5.55_______________
monotoni
for f(x):                          voksende                      aftagende                    voksende


Svar #16
06. september kl. 22:21 af EllaS31

Tusind tak!


Svar #17
07. september kl. 00:17 af EllaS31

Jeg har prøvet at kigge lidt på opgave b og c, men er stadig ikke helt klar over, hvad man skal gøre.

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. september kl. 09:06 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\& \textup{Her skal }f{\,}'(x)\\& \textup{v\ae re lig med 4:}\\&& f{\,}'(x)=3x^2-8x-44=4\\\\&&x=\left\{\begin{matrix} \frac{4-4\sqrt{10}}{3}\\\\ \frac{4+4\sqrt{10}}{3}\end{matrix}\right.\\\\\\ &\textup{Som i }\#6\\\\&\textup{Den generelle}\\&\textup{tangentligning}\\&\textup{i planen:}\\&& y=f{\,}'(x_o)\cdot(x-x_o)+f(x_o)\\\\\\& \textup{De s\o gte tan-}\\&\textup{gentligninger:}\\&& y=4\cdot \left(x-\frac {4-4\sqrt{10}}{3} \right )+f(\frac {4-4\sqrt{10}}{3})\\\\&& y=4x+\frac{736+1280\sqrt{10}}{27}\\\\\\\\&& y=4\cdot \left(x-\frac {4+4\sqrt{10}}{3} \right )+f(\frac {4+4\sqrt{10}}{3})\\\\&& y=4x+\frac{736-1280\sqrt{10}}{27} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. september kl. 09:34 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{c)}\\& \textup{Tangentligning}\\&\textup{igen:}\\&&y=f{\,}'(x_o)\cdot(x-x_o)+f(x_o)\\\\& \textup{men denne gang:}\\&&{\color{Red}{\mathbf{10}}}=f{\,}'(x_o)\cdot ({\color{Blue}{\mathbf{-3}}}-x_o)+f(x_o)\\\\&& x_o=4.78029\qquad \qquad \qquad f(x_o)=-96.5023\\\\\\&& \end{}


Svar #20
07. september kl. 11:21 af EllaS31

Mange tak det giver god mening!! Ved du hvordan man skriver/udregner det i maple

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.