Kemi

Calciumhydroxid opløselighedsprodukt - rapport

26. marts 2025 af Eminem7 - Niveau: A-niveau

Hej, 

Er der nogen, der kan hjælpe med følgende spørgsmål, som jeg skal besvare i min rapport?

Angiv på grundlag af forsøgsresultaterne den »bedst mulige værdi« for calciumhydroxids opløselighedsprodukt?

Jeg er meget i tvivl, da jeg og min gruppe ikke nåede alle titreringer, inden tiden var gået. Derfor er jeg lidt usikker på, hvornår ligevægten når at indstille sig i det tidsrum, forsøget varer. Jeg har vedhæftet mit data. Er der nogen, der har en ide?

Hvorfor skal opløsningen filtreres, inden man titrerer med HCl?

Er det fordi man gerne vil faste Ca(OH)_2, der ellers vil komme ned i titranden og derfor vil det ekstra hydroxid reagere med titratoren, hvilket jo gør at volumen af HCl bliver for stort og dermed får vi et for stort opløselighedsprodukt? En eller anden vær sød at forklar mig det

Tak på forhånd allesammen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2025 af AngelOneOne

Hej,

Da I ikke nåede alle titreringerne, kan du tage gennemsnittet af de målinger I nåede. Hvis I er i tvivl om, at ligevægten har nået at indstille sig i en eller flere af jeres målinger, kan I sammenligne med tabelværdien for Ks for Ca(OH)2 som er ≈ 5,5 x 10-6 ved 25 ºC. Værdier langt fra denne værdi, kan man forsvare at pille ud af gennemsnittet, på baggrund af, at ligevægten med stor sandsynligvis ikke har nået at indstille sig.

Du har ret i, at opløsningen skal filtreres inden titrering med HCl, da uopløst Ca(OH)2 langsomt ville kunne opløses mens der titreres, og dermed frigive mere OH- til opløsningen, som dermed vil kræve mere HCl og dermed give et for stort Ks. Ved filtreringen sikrer man, at det kun er det opløste Ca(OH)2 der titreres.

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2025 af mathon

Ca(OH)2 er tungtopløseligt i vand - dvs mindre end 2 g pr. 100 mL vand.

.

          \begin{array}{|c|c|c|} \degree \textbf{C}&\textbf{antal mg pr 100 mL vand}&\textbf{opl\o selighedsprodukt}\\ \hline 0&186&6.33\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M^3}\\ \hline 20&165&4.42\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M^3}\\ \hline 100&77&4.49\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M^3}\\ \hline \end{}

Det ses, at opløseligheden - og dermed opløselighedsproduktet - er aftagende med stigende temperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2025 af mathon

Dit gennemsnit for opløselighedsproduktet er 4.36·10-5 M3 - svarende til en temperatur på lidt over 20ºC.


Svar #4
26. marts 2025 af Eminem7

Tak Angel og Mathon :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2025 af mathon

Omregning fra mg/100 mL til M3:

                \begin{array}{llllll} \textup{Ved 0}\degree \mathrm{C}\textit{:}&4\cdot\left(10\cdot \frac{186\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{74.10\;\mathrm{\frac{g}{mol}}} \right )^3=6.33\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M^3}\\\\ \textup{Ved 20}\degree \mathrm{C}\textit{:}&4\cdot\left(10\cdot \frac{165\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{74.10\;\mathrm{\frac{g}{mol}}} \right )^3=4.42\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M^3}\\\\ \textup{Ved 20}\degree \mathrm{C}\textit{:}&4\cdot\left(10\cdot \frac{77\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{74.10\;\mathrm{\frac{g}{mol}}} \right )^3=4.49\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M^3} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2025 af mathon

Detaljer:
                  \begin{array}{lllll} \[Ca^{2+}\]=[Ca(OH)_2]\\\\ \left[OH^- \right ]=2\cdot \left[Ca^{2+}\right ]\\\\ K_s=[Ca^{2+}]\cdot [OH^-]=[Ca(OH)_2]\cdot\left(2\cdot [Ca(OH)_2] \right )^2=4\cdot [Ca(OH)_2]^3 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2025 af mathon

Korrerktion af #6:

         \begin{array}{lllll} \\\\ K_s=[Ca^{2+}]\cdot [OH^-]^2=[Ca(OH)_2]\cdot\left(2\cdot [Ca(OH)_2] \right )^2=4\cdot [Ca(OH)_2]^3 \end{}                        


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2025 af mathon

korrektion:


                \begin{array}{llllll} \textup{Ved 0}\degree \mathrm{C}\textit{:}&4\cdot\left(10\cdot \frac{186\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{74.10\;\mathrm{\frac{g}{mol}}} \right )^3=6.33\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M^3}\\\\ \textup{Ved 20}\degree \mathrm{C}\textit{:}&4\cdot\left(10\cdot \frac{165\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{74.10\;\mathrm{\frac{g}{mol}}} \right )^3=4.42\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M^3}\\\\ \textup{Ved \color{Red}{100}}\degree \mathrm{C}\textit{:}&4\cdot\left(10\cdot \frac{77\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\frac{g}{L}}}{74.10\;\mathrm{\frac{g}{mol}}} \right )^3=4.49\cdot 10^{-6}\;\mathrm{M^3} \end{}


Skriv et svar til: Calciumhydroxid opløselighedsprodukt - rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.