Matematik

nspire - vinkel - commando virker ikke!!!

23. maj 2025 af sofia877 - Niveau: A-niveau

Hej SP 

er der nogen herinde der kan hjælpe mig med hvorfor den ikke gider at give mig det ordentlige svar.. 

mit forventet svar er at vinklen u= 14 grader

men den siger det her... Jeg har eksamen på mandag, hvis det her sker under eksamen ved jeg ik hvad jeg skal gøre. Jeg har vedhæftet billede.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2025 af mathon

Indstil maskinen til at regne i grader:

Tryk  
                 home
 vælg      
                 5 indstillinger         
 
 vælg
                 vinkel

vælg      
                 Grad
                 

Regn stykket igen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2025 af mathon

Skal du regne med vinkelmålet i radianer
er proceduren den samme,
men du vælger Radian til sidst.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2025 af mathon

korrektion

Tryk  
                 home
 vælg      
                 5 indstillinger         
 
 vælg
                 2 dokumentindstillinger

vælg  
                 vinkel

vælg      
                 Grad

Tryk
                enter

Tryk
                A


                 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2025 af Eksperimentalfysikeren

Du har skrevet "cos(u)" og i uligheden bruger du x. Brug enten u begge steder eller x begge steder.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2025 af ringstedLC

\begin{align*} u &= \arccos\Biggl(\frac{\textup{dotP}\bigl(\textbf{v}\cdot\textbf{e}\bigr)} {\textup{norm}\bigl(\textbf{v}\bigr)\cdot\textup{norm}\bigl(\textbf{e}\bigr)} \Biggr)\,|\,0\leq {\color{Red}u}\leq90 \\ u &= 14^\circ \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. maj 2025 af M2023

#0. Eventuelt: u = arctan(|v2|/|v1|) = arctan(1/4) = 14°


Svar #7
24. maj 2025 af sofia877

Det virker stadig ikke.... 

Se hvad den siger nu


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2025 af ringstedLC

Fejlmeldingen alene giver ingen mening for os, - vis hele din indtastning!


Svar #9
24. maj 2025 af sofia877

Ja tak. #8 her er hele min indtasning ! 


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. maj 2025 af ringstedLC

nSpire kender ikke "v" og "e"; derfor fås fejlmeldingen "Too few arguments".

I #5 regner jo med at du har defineret vektor v og e som du havde i #0.


Svar #11
24. maj 2025 af sofia877

Det har jeg også... 

Intet er ændret siden #0 ud over, at jeg nu bare prøver det som #5 siger. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. maj 2025 af ringstedLC

#5 Ups...

 \begin{align*} u &= \arccos\Biggl(\frac{\textup{dotP}\bigl(\textbf{v{\color{Red},}\,e}\bigr)} {\textup{norm}\bigl(\textbf{v}\bigr)\cdot\textup{norm}\bigl(\textbf{e}\bigr)} \Biggr)\,|\,0\leq u\leq90 \\ u &= 14^\circ \end{}

"dotP" er kommandoen for prikproduktet af vektorer. Disse adskilles af et komma, - ikke et gangetegn.


Svar #13
24. maj 2025 af sofia877

okey hvorfor, får jeg dog stadig dette ....


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. maj 2025 af ringstedLC

nSpire's svar er korrekt:

, men uden gradtegn på resultatet er det i radianer.

Når resultatet ønskes i grader:

\begin{align*} u &= 0.244979 \\ u &= \frac{0.244979\cdot 360^\circ}{2\,\pi}=14^\circ \end{}

som nSpire havde givet med vinkelindstillingen i "grader" (intervallet skulle så nok være 0 ≤ u ≤ 90º).


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. maj 2025 af ringstedLC

Jeg tror, at nSpire gemmer din vinkelindstilling. Den bør derfor altid tjekkes ved start på en opgave med vinkler, så den passer til opgavens krav.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. maj 2025 af StoreNord

Man kan også bruge solve:

       solve(cos(u)=((dotP([[−4][1]],[[−1][0]]))/(norm([[−4][1]])*norm([[−1][0]]))),u)|0≤u≤90 ? u=14.0362

men så får man ikke vinklen over i en variabel; desværre!

Om Ti'nspire bruger grader eller radianer, kan man se nederst på status-linjen.
Dèr kan man også ændre det ved at dobbeltklikke på Indstillinger.


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. maj 2025 af StoreNord

?Her kommer det på en pænere måde.   :-)  


Svar #18
24. maj 2025 af sofia877

Tusind tak for jeres hjælp alle sammen. Det virker nu. 

God weekend. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. maj 2025 af M2023

#6. Vektoren v = (v1,v2) har vinklen u med vandret, hvor u = tan-1(|v2|/|v1|) = tan-1(1/4) = 14°


Skriv et svar til: nspire - vinkel - commando virker ikke!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.