Matematik

Tre ubekendte og kun én ligning...

31. oktober 2025 af ringstedLC - Niveau: 9. klasse

\begin{align*} \frac{17}{10} &= 1+\frac{1}{a+\frac{1}{b\,+\,\frac{1}{c}}} &&,\;\{a,b,c\} \in \mathbf Z_+ \\ a+b+c &= ... \end{}

Denne opgave skulle være givet til kinesiske elever på "elementary level".

På trods af det umiddelbare dilemma er der flere løsningsmuligheder, hvoraf navnlig én er meget elegant.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2025 af SuneChr

Vi kan f.eks. sætte højresiden af kædebrøken på én brøkstreg
((abc + a + c) + bc + 1) / (abc + a + c) = 17 / 10
Derved får vi  bc = 6
Indsætter vi bc = 6 får vi 7a + c = 10
Der er nu følgende muligheder:
b = 2 ∧ c = 3    ∨    b = 3 ∧ c = 2
Da 7a + c = 10  må c = 3  og dermed a = 1
Alt i alt har vi:
a = 1   b = 2   c = 3


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2025 af SuneChr

Vi kan også gå direkte til sagen v.h.a. Euklids algoritme, - division med rest.
Vi begynder med tælleren, som er større end nævneren:
17 = 1·10 + 7     (1'tallet er heltallet for brøkens værdi).
10 = 1·7   + 3     (a = 1)
 7 =  2·3   + 1     (b = 2)
 3 =  3·1   + 0     (c = 3)
Kædebrøkens nævnere vil da være (a , b, c) = (1, 2, 3) .
Kædebrøken skrives bekvemt som [1; 1, 2, 3] hvor det første 1'tal er heltallet for brøkens værdi.


Svar #3
01. november 2025 af ringstedLC

Eller:

\begin{align*} 1+\frac{1}{a+\frac{1}{b\,+\,\frac{1}{c}}} &= \frac{17}{10} \\ \frac{1}{a+\frac{1}{b\,+\,\frac{1}{c}}} &= \frac{17}{10}-1 =\frac{7}{10}=\frac{1}{\frac{10}{7}}=\frac{1}{\frac{7\,+\,3}{7}}=\frac{1}{\frac{7}{7}+\frac{3}{7}} =\frac{1}{1+\frac{1}{\frac{7}{3}}}=\frac{1}{1+\frac{1}{\frac{6}{3}\,+\,\frac{1}{3}}} \\ \frac{1}{{\color{Blue}a}+\frac{1}{{\color{DarkGreen}b}\,+\,\frac{1}{{\color{Red}c}}}} &= \frac{1}{{\color{Blue}1}+\frac{1}{{\color{DarkGreen}2}\,+\,\frac{1}{{\color{Red}3}}}} \qquad\Rightarrow \{{\color{Blue}a},{\color{DarkGreen}b},{\color{Red}c}\}=\{{\color{Blue}1},{\color{DarkGreen}2},{\color{Red}3}\} \end{}


Skriv et svar til: Tre ubekendte og kun én ligning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.