Matematik

Bestem halveringstiden og bestem hvor mange år der går, før massen af klumpen er 0,5 g.

09. april 2011 af ceren (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg er gået i stå med denne opgave:

Massen af en klump af den radioaktive isotop Ni-63 er bestemt ved  f (t) = 2 e^(-0.007534t)
Hvor t er tiden (målt i år), og f (t) er massen af klumpen (målt i gram).


a) Bestem halveringstiden og bestem hvor mange år der går, før massen af klumpen er 0,5 g.

Skal jeg bruge denne formel : T½ = ln(2) / k  ?

Håber der er nogen der kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Nej, ikke helt korrekt. Du skal huske at dette er en matematikopgave. Derfor benytter du;

T½ = ln(½) / ln(a) ,

hvor a = e^(-0.007534)

Du kan nu beregne den resterende del af opgaven ved at løse f(t) = 0,5.


Svar #2
09. april 2011 af ceren (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

Kan det passe at halveringstiden giver -92,0025 ? (T½ = ln(2) / ln (e^-0,007534=-92,0025)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Løsningen lyder som følgende:

T½ = ln(½) / ln(e^(-0.007534)) = 92,0025


Svar #4
09. april 2011 af ceren (Slettet)

Tak for hjælpen.

Når jeg skal bestemme hvor mange år der går, før massen af klumpen er 0,5 g

Kan jeg godt sige følgende:

Solve(2*e^(-0.007534*x=0,5) = 184,005 år.  ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Ja, det er rigtigt.


Skriv et svar til: Bestem halveringstiden og bestem hvor mange år der går, før massen af klumpen er 0,5 g.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.