Matematik

Funktion

09. april 2011 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej studieportalen.
Her er min opgave:

En funktion f er giver ved f(x)=x^4+5x+9

a) bestem f'(x)

Jeg har forsøgt at lave opgave, men er kommet frem til to forskellige svar, og jeg kan ikke se hvilken som muligvis kan være den rigtige.

enten:

f'(x)=4x^3+5x=64x+5x=69x

eller

f'(x)=4x^3+2*5x+0=4x^3+10x

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2011 af Anxyous (Slettet)

Begge er forkerte.

(ax)' = a


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2011 af MTO (Slettet)

Når du differentierer, skal du følge dette:

f(x) = ax^n

f'(x) = nax^(n-1)

Du har ret i, at x^4 differentieret er 4x^3, men 5x differentieret er blot 5. Du skal huske, at 5x kan skrives 5x^1, så kommer der til at stå 1 * 5x^0, ethvert tal i opløftet til nul er lig 1, så står du med 1 * 5 * 1, som er 5.

Og konstanter forsvinder, da de ingen betydning har for grafens hældning, som er det f'(x) er en funktion for.

Derfor:

f'(x) = 4x^3 + 5


Svar #3
09. april 2011 af zuku (Slettet)

 Nårh ja, det er selvfølgelig rigtigt! Åh, tusind mange gange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.