Fysik

Hjælp med fysik opgave

12. april 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med opgave 3 fra denne sæt og er er i tvivl om hvordan jeg skal lave den. Opgaven er i linket

http://uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Fysik/100528_fysik_A_stx_opgave.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2011 af peter lind

Den resulterende kraft F er sammensat af tyngdekraften og træk fra hjulet. Projektionen af F ind på den lodrette retning  skal være lige netop så stor at den modvirker tyngdekraften(da  dråben jo ikke bevæger sig i lodret retning.) Brug dette til at finde F. Projekter derefter F ned på det vandrette plan. Denne kraft skal give den nødvendige centripetalkraft. Brug dette til at finde farten.


Svar #2
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvordan finder jeg F? 


Svar #3
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

kan du forklare mere trin for trin. jeg forstår det ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2011 af peter lind

1. Find tyngdekraften på dråben.

2.  Find projektionen af F ind på lodret udtrykt ved længden af F . Vinklen for projektion er 25º

3. sæt de 2 udtryk lig hinanden  og du har en ligning til bestemmelse af længden af F


Svar #5
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

tyngdekraften på dråben 

Ft = 0.00049 N 

jeg forstår ikke hvad du mener med "find projektionen af F ind på lodret udtrykt ved længden af F. 

Altså den lodrette kraft er naturligvis ligeså stor som Ft, da disse modvirker hinanden. lad os kalde den Fn. 

så Fn = 0.00049 N og vinklen er 25. og hvad skal jeg så gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2011 af peter lind

Tegn en linje fra spidsen af F ind på den lodrette  akse.  Det er projektionen af F ind på den lodrette akse,


Svar #7
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvordan finder jeg projektionen?


Svar #8
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

er dette rigtigt forstået: 

den skå kraft F = centripetalkraften

Ft = tyngdekraften 

Fn = normalkraften, ligeså stor som Ft 

projektionen af F på Fn = den resulterende kraft 


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. april 2011 af peter lind

Det første er forkert. F er den kraft som hjulet påvirker dråben med. Denne kraft kan så dele op i 2 kræfter. den ene er lodret og vil netop modvirke tyngdekraften. Den anden er vandret og vil give dråben den nødvendige centripetalkraft, så den bevæger sig i en en cirkel.


Svar #10
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg forstår OVERHOVEDET ikke 

kan du prøve at regne det ud eller skrive formelen for aner ikke hvad jeg skal bruge. 


Svar #11
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

eller jo måske

dvs. vi kender vinklen og den hosliggende katete 

kan vi da ikke bruge tan(v)=Fres/Fn og dermed isolere Fres? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. april 2011 af peter lind

Hvis du projektere F ind på den lodrette akse med vinklen = 25º får du F*cos(25º)


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. april 2011 af peter lind

#11 Jo hvis du med Fres mener den resulterende kraft = centripetalkraften.


Svar #14
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

 okay, jeg får da centripetalkraften til 0.000229 N ved brug af tan. 

hvis jeg derimod bruger det du skrev, altså 

Ft = F*cos(25) 

får jeg F = 0.000541 N 

hvad er rigtigt?


Svar #15
12. april 2011 af hjæææælp (Slettet)

Fres = (m*v2)/r

solve(ans,v) -> v = 2.084 m/s 

kan det passe


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. april 2011 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter; men begge kan godt være rigtig.


Skriv et svar til: Hjælp med fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.