Matematik

diff ligning

20. april 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

y'=3y-12

løsningen går gennem p(1,5)

får c=e^-3 ?

typen må være  y'=ay+b -> y=-b/a+c*e^ax

a=3

b=-12

5=-(-12)/3+c*e^3*1    og får c=e^-3


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2011 af mathon

                                                  y = e3x-3 + 4


Svar #2
20. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

så det er rigtig

får y=4+e^-3*e^3x som er det samme som du har skrevet

har 2 formel samlinger i den er står der

y'=a*y+b -> y=-b/a+c*e^ax                

i den anden

y'=b-ay -> y=b/a+c*e^-ax

synes de minder meget om hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2011 af mathon

    y' = a·y + b   ⇔   y = Ceax - (b/a)

   i den anden

   y' = -ay + b   ⇔   y = Ce-ax + (b/a)                        dvs væsentlige tegnforskelle

.

jævnfør min indledende, beklagelige tegnfejl
                i
www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx
 


Svar #4
20. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

ja men i den ene formelsamling står den første og i min anden står den anden forstår bare ikke hvorfor de begge ikke står i begge bøger...


Svar #5
20. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

men tak for svaret math


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2011 af mathon

             

                          ...forskellige forfattere udtrykker sig forskelligt - som alle andre mennesker...

                          ...det er den studerende tilladt at lære ved at sammenligne oplysninger :-)


Svar #7
20. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

Yes kan jeg forstå :)


Svar #8
20. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

hvad med:

y'-y=3  går igennem f(2)=1

får det til

y=4*e^(x-2)-3

kan man selv kontrollere om det er rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, du kan da eftervise ved at gøre prøve i differentialligningen, om den fundne løsning tilfredsstiller differentialligningen, og om den opfylder begyndelsesbetingelsen y(2) = 1 .

De to løsningsformler, du har, er jo i det væsentlige den samme formel, blot kaldes a for -a i den ene. Det er jo tilstrækkeligt med den ene formel.


Skriv et svar til: diff ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.