Matematik

Mangler hjælp?

28. april 2011 af MBJ90 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Jeg har fået denne opgave:

I en undersøgelse af gedder i Skjern Å og Hestholm sø, opstilles følgende model for sammenhængen mellem en geddes længde f(t)og dens alder t


                f(t)=114,6·(1-0,927·e-0,14·t)


Geddens længde f(t) er målt i cm og dens alder er t er målt i år.


a)    Bestem længden af en Gedder der er 4, 0 år gammel

        f(t)=114,6·(1-0,927·e-0,14·t )

        f(4,0)=114,6·(1-0,927·e(-0,14·4,0) )
        f(4,0)=53,9180

        En gedde som er 4 år gammel, har en længde på ca. 54 cm.

^ Dette er det som jeg har beregnet den til, correct my if I'm wrong?

Nu kommer så det jeg har brug for hjælp til:


b)    Hvor gammel er en gedde, der er 35 cm lang?


f(t)=114,6·(1-0,927·e-0,14·t )


^ Jeg kan ikke huske, hvordan jeg skal gribe ligningen an? Er der en venlig sjæl, som kunne hjælpe mig lidt? :)

Med enlig hilsen Mette.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2011 af Euroman28

a) er rigtig.

b) der sætter du f(t) = 35 og isolerer t. Først ved alm. logik og derefter ved at bruge det faktum

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2011 af sarah30 (Slettet)

Du skal isolere t.

Det nemmeste er at bruge "solve-funktion"

34=114,6·(1-0,927·e-0,14·t )


Svar #3
28. april 2011 af MBJ90 (Slettet)

Okay, tusind tak begge to. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2011 af mathon

                L =  f(t) =114,6·(1 - 0,927·e-0,14·t)

                1-0,927·e-0,14·t = (L/114,6)

                0,927·e-0,14·t  = 1 - (L/114,6)

                e-0,14·t = (1 - (L/114,6))/0,927

                e0,14·t = 0,927/(1 - (L/114,6))

                0,14·t = ln(0,927/(1 - (L/114,6)))

                t = ln(0,927/(1 - (L/114,6))) / 0,14


Skriv et svar til: Mangler hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.