Matematik

hvordan plotter man en periodisk funktion

29. april 2011 af AJoker (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Halløj

Vi givet en funktion (1/12)*(Pi^2*t-t^3)  i intervallet ]-Pi,Pi] , den er 2*Pi periodisk og vi bliver bedt om at afbillede den fra ]-3*Pi,3*Pi], hvordan gør man det?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der skal jo gælde, at f(x+2π) = f(x) for alle x. Derfor gælder

f(x) = f(x+2π) , for x∈]-3π , -π] , og

f(x) = f(x-2π) , for x ∈]π , 3π] ,

hvor man nu kan benytte forskriften for argumenter i intervallet ]-π , π] .


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2011 af Krabasken (Slettet)

Man må formode at den uafhængige variable er t, og hvis det er tilfældet, er f(t) på ingen måde periodisk

men går mod +/- uendelig for t gående mod -/+ uendelig.

Allerede for t = +/- 3*pi er f(t) -/+ 62,0126


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionen er givet i #0 ved forskriften

f(t) = (1/12)·(π2t - t3) , for t ∈]-π , π]

og så ved, at den er periodisk med perioden 2π .

Fremgangsmåden i #1 beskriver så, hvorledes man kan beregne funktionen i intervallet ]-3π , 3π] .

Den givne forskrift skal jo kun benyttes i det centrale interval af længden 2π .


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvordan kan man dekretere, at funktionen er oeriodisk uden for [-π,π], når den nu vitterligt ikke er det - ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fordi der står i opgaven, at den er givet ved en vis forskrift i intervallet ]-π,π] , og at den er periodisk med perioden 2π . Vi har fået oplyst forskriften for funktionen over 1 periode, og dermed er den periodiske funktion defineret entydigt ved periodisk forlængelse over hele R . Forskriften, der gælder i intervallet ]-π,π], skal jo ikke anvendes direkte uden for dette interval.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 5

Okay - see what you mean.

Godt, at funktionen ikke er en regnorm - så ville det have gjort ondt på den at blive mishandlet

og sønderklippet på den måde . . .

Jeg synes, man bør behandle funktioner ordentligt ;-)


Skriv et svar til: hvordan plotter man en periodisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.