Matematik

løsning af ligning

02. maj 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal løse følgende ligning

2244*(1.06)^(x)=118.561*x + 1197.8
 

jeg bruger mi CAS værktøj

solve(2244*(1.06)^(x)=118.561*x + 1197.8, x)

Jeg får dog kun dette som svar (1.06)^(x) - .052835*(x + 10.1028)=0
Warning: More solutions may exist

Hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. maj 2011 af Spontaneous-123 (Slettet)

Måske kan ligningen ikke løses


Svar #2
02. maj 2011 af slapdack (Slettet)

Hmm


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. maj 2011 af Spontaneous-123 (Slettet)

Måske har du bare lavet en skrivefejl, jeg kan i hvert fald få nogle reelle løsninger ud af ligningen


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at finde et nulpunkt for funktionen

f(x) = 2244·1,06x - 118,561·x - 1197,8 ,

dvs. at løse ligningen f(x) = 0 .

Vi har nu, at

f'(x) = 2244·ln(1,06)·1,06x - 118,561 , så

f'(x) = 0 ⇒ x = ln(118,561/(2244·ln(1,06)) / ln(1,06) ≈ -1,68016 ,

og vi har f(-1,68016) = 1036,123

Da f'(-2) < 0 og f'(0) > 0 ses det, at funktionen har globalt minimum i x = -1,68016 med minimumsværdien 1036,123 . Den givne ligning har derfor ingen reelle løsninger.


Svar #5
02. maj 2011 af slapdack (Slettet)

Det er sgu underligt


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvorledes er opgaven formuleret helt præcist?


Svar #7
02. maj 2011 af slapdack (Slettet)

Se opg. 11 i det vedhæftede

Jeg tror fejlen lægger i min regression. Jeg får den nu til at være g(x) = 681.495*x + 3121.72

Vedhæftet fil:Aflevering 13.pdf

Svar #8
02. maj 2011 af slapdack (Slettet)

?


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der skal nu kun laves regression for f(x). Her finder jeg f(x) = 118,56x + 11098, hvor x er antal år efter 1990. For g(x) har man g(x) = 2244·1,06x . Det er i det væsentlige de udtryk, du havde i #0, bortset fra sjusk med kommaets placering i konstanten i f(x).  

Ligingen f(x) = g(x) har en løsning et sted i intervallet ]32 ; 33[ .


Svar #10
02. maj 2011 af slapdack (Slettet)

Nu har jeg ændret mit sjusk, og får spyttet dette ud af CAS:

x=32.5555 or x=-93.5253
Warning: More solutions may exist

 mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Endnu en gang viser det vigtigheden af at formulere hele opgaven fra starten, eller i hvert fald henvise til et sted, hvor hele opgaven er defineret, så vi ikke skal rode i flere timer med forkerte oplysninger.


Svar #12
02. maj 2011 af slapdack (Slettet)

#10

Ja


Skriv et svar til: løsning af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.