Kemi

syre-base ligevægte

03. maj 2011 af lalalakemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En puffer med pH = 3,0 laves fra myresyre (methansyre, HCOOH) og formiat (methanoat, HCOO−).

a) Hvad er forholdet mellem [HCOO−] o3g [HCOOH]?
b) Hvor mange mol myresyre skal sættes til 1,000 L 0,139 M natriumformiat for at opnå denne pH?
c) Hvor mange g natriumformiat skal sættes til 350,0 mL 0,159 M HCOOH for at opnå denne pH?
d) Hvor stort volumen af 0,236 M HCOOH skal sættes til 1,00 L 0,500 M HCOONa for at opnå denne pH?

Hjælp. Ved ikke hvordan jeg skal starte den her opgave


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2011 af mathon

                        [HCOO−] / [HCOOH] = n(HCOO−) / n(HCOOH) = 10pH-pKs = 103,0-3,75


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2011 af mathon

a)
                        [HCOO] / [HCOOH] = n(HCOO) / n(HCOOH) = 10pH-pKs = 103,0-3,75 = 0,177828

b)
                        n(HCOOH) / n(HCOO) = 1 / 0,177828 = 5,62341

                        n(HCOOH) = 5,62341·n(HCOO) = 5,62341·n(HCOONa) = 5,62341·(1 L)·(0,139 mol/L)
                                                                                                                                        = 0,781654 mol
c)
                        m(HCOONa) = 0,177828·(0,350 L)·(0,159 mol/L)·(68,0069 g/mol) = 0,673 g = 673 mg

d)
                        V·(0,236 mol/L) = 5,62341·(1 L)·(0,500 mol/L)

                        V = 2,81171 mol) / (0,236 mol/L) = 11,914 L


Skriv et svar til: syre-base ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.