Matematik

Jeg forstår ikke hvad jeg skal gøre her helt.

03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Peter har lavet et trekantet hul i sin dug. Længden af trekants sider er 4, 5, og 8 cm. Peter ønsker at dække hullet i dugen ved hjælp af en cirkelrund lysestage.

Beregn den mindste diameter for lysetagen med 2 decimaler.

Jeg ved ikke lige hvordan jeg skal løse den her...


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Start med at beregne radius i trekantens omskrevne cirkel.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. maj 2011 af mathon

           4T = √(a2 - (b-c)2) ·√((b+c)2 - a2)

           R = abc / (4T)


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. maj 2011 af over9000 (Slettet)

Jeg vil mene du skal udregne arealet af trekanten. Arealet er hvor meget trekanten fylder, og du skal derefter finde ud af hvad en cirkel som er lige så stor har som diameter.

Men jeg vil faktisk sige, at eftersom at 8 cm er den længste side på trekanten, må det være den maksimale diameter, da man (logisk nok) ikke kan finde en side på trekanten som er længere end 8?


Svar #4
03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 #Andersen11

Det forstår jeg ikke helt. Lidt mere uddybning.. Intet om radius i mine bøger, så det er nok noget at gøre med areal... Kan ikke se se hvordan


Svar #5
03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Det må være noget med arealformlen for vilkårlige trekant, og det må så være mit svar?


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den mindste cirkel, der netop dækker hele trekanten, er trekantens omskrevne cirkel. I #2 har mathon givet dig udtrykket til beregning af den omskrevne cirkels radius ud fra kendskabet til trekantens tre sidelængder, a, b, og c .


Svar #7
03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Hvor kommer 4T fra? T=Areal. Men 4 tallet...Og er der lige nogle referencer til de formler eller fremgangsmåde han har brugt, for jeg vil gerne forstå det 100%... Tak for svaret Andersen11, det er dog stadigvæk ikke gået op for mig selvom. Bliver nødt til at kigge på det fra scratch for at forstå det, hvis du forstår hvad jeg mener


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. maj 2011 af SuneChr

Du kan f.eks. bruge sætningen:  Midtnormalerne skærer i centrum for trekantens omskrevne cirkel.


Svar #9
03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Noget reference SECC? Tak for dit svar, det hjælper lidt med forståelsen nu


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, T er trekantens areal. Det er en velkendt formel til beregning af den omskrevne cirkels radius.

Det må forekomme klart, at hvis cirklen lige netop skal dække trekanten, må trekantens tre vinkelspidser alle ligge på cirklens periferi, dvs cirklen er trekantens omskrevne cirkel.

Med denne trekants sider fås diameteren i den omskrevne cirkle til d = 320/((√7)·(√153)) ≈ 9,778


Svar #11
03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Jeg har fundet noget kilde... Mange tak, latterligt at vores bøger ikke har noget eksempel, formel eller bevis for midtnormaler skære i centrum osv. også at vi får stillet sådan en opgave...


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er et resultat, der burde være kendt fra folkeskolen.


Svar #13
03. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

#12

Ja, det er sikkert rigtigt. Bare ærgeligt at jeg ikke kunne fordrage matematik der, specialt noget med passer og geometri.


Skriv et svar til: Jeg forstår ikke hvad jeg skal gøre her helt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.